Jeste li čuli za ovaj sindrom

Mnogo muškaraca se žali da su 'smrtonosnim stiskom' upropastili svoj seksualni život

DEPO PLUS 07.04.19, 14:25h

Mnogo muškaraca se žali da su 'smrtonosnim stiskom' upropastili svoj seksualni život
Sindrom smrtonosnog stiska prvi je spomenuo seksualni kolumnist i novinar Dan Savage još 2003. godin

 

 

Na internetu već neko vrijeme kola ideja da ako se mučite s ejakulacijom tokom seksa, moguće je da patite od nečeg što se zove "sindrom smrtonosnog stiska". Taj pojam ima čak svoju stranicu u Urban Dictionaryju, gdje ga je opisao korisnik pod imenom The Jizz Wizz.

 

"To je stanje u kojem čestom masturbacijom rukom umanjujete osjete živaca u penisu te time umanjujete užitak", pojasnio je.

 

Curedeathgrip.com pak donosi savjete kako se osloboditi tog sindroma, a oni se logično vrte oko toga da popustite pritisak kad masturbirate. Ono što je važno napomenuti jest da ništa od ovog nije naučno potvrđeno, ni sindrom ni terapija. Sindrom smrtonosnog stiska prvi je spomenuo seksualni kolumnist i novinar Dan Savage još 2003. godine.

 

Kako je rekao za Vice, svako malo ta njegova kovanica ponovno uskrsne.

 

"Svake sedmice barem me jedan tip pita o tome, ili ako nije muškarac, onda njegova uspaničena djevojka", rekao je Savage.

 

Savage tvrdi da je 2003. samo prvi put upotrijebio javno taj termin, a da ga je skovao mnogo ranije.

 

"Jedan od mojih prvih partnera nije mogao svršiti osim ako ga ne bi izvadio i nasilno masturbirao do te mjere da je nekad krvario", pojasnio je.

 

Tada je partneru savjetovao da napravi nešto po tom pitanju, jer više nikad u životu neće moći doživjeti orgazam s drugom osobom ako nastavi po starom. Nakon nekoliko mjeseci lakšeg stiska pokazalo se da je Savage bio u pravu.

 

Urolog Richard Santucci ne vjeruje da je ova pojava baš tako česta. Dodao je da je imao pacijente koji su imali problema s ejakulacijom, no misli da je teorija o "smrtonosnom stisku" možda "tačna kod nekih, no nije jedna od deset najgorih stvari o kojima bi se trebali brinuti".

 

"Oni koji imaju problema s ejakulacijom trebali bi provjeriti da nemaju dijabetes, istražiti lijekove koje uzimaju, provjeriti razine testosterona, probleme s tjeskobom i druge stvari", savjetuje.

 

Klinika Mayo na listu uzroka problema s ejakulacijom, osim ovih koje je naveo Santucci, dodaje i alkohol, droge, urođene mane, ozljede zdjelice i oštećenja živaca uzrokovana dijabetesom.

 

Santucci dodaje da je 80 posto onih koji su mu se žalili na probleme s ejakulacijom koristilo antidepresive, poput Prozaca ili Zolofta.

 

To je iznenadilo Savagea.

 

"Nikad mi nije palo na pamet pitati ljude uzimaju li antidepresive", komentirao je.

 

No što napraviti ako nemate ni jedan od ovih uzroka, a svejedno imate problema s ejakulacijom? Savage savjetuje da najprije na neko vrijeme prestanete s masturbacijom. Ako to ne upali, poručuje da se "jednostavno pomirite s tim da vaš penis tako ne funkcionira".

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI