FOTO i video/ Prvi filmski muzej u ovom dijelu Evrope

Povratak najvećih sarajevskih ilegalaca: Zavirite u Muzej 'Valter brani Sarajevo' prije zvaničnog otvorenja

Kultura 04.04.19, 14:31h

Kako izgleda ovaj jedistveni muzej, pogledajte u našoj fotogaleriji

 

Muzej "Valter brani Sarajevo" posvećen kultnom istoimenom filmskom ostvarenju rediteljskog velikana Hajdurina Šibe Krvavca bit će otvoren 6. aprila, na rođendan Grada Sarajeva, a najavljen je kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija. 

 

Ta će muzejska institucija na više od 100 metara kvadratnih prostora posjetiocima, između ostalog, ponuditi uvid u originalne filmske eksponate te pregled segmenata tog ostvarenja na filmskom platnu. 

 

To su na konferenciji za medije danas naveli generalni direktor JP Filmski centar Sarajevo Jasmin Duraković, predsjednik Povjerenstva u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo Nermin Muzur i scenograf postavke Muzeja Osman Arslanagić, koji su ukazali na važnost arhiviranja i čuvanja bh. filmskog blaga, a koje može biti predočeno posjetiocima, turistima Sarajeva.

 

img-8560-01-resized-1024

 

Za otvorenje Muzeja JP Filmski centar Sarajevo je okupio kreativni tim ljudi, a projekt su prepoznale mnoge institucije u BiH, Hrvatskoj, Srbiji. Posebna podrška došla je od Gradske uprave Sarajeva, ali i Turističke zajednice KS. 

 

- Osim kulturološke, projekt ima i turističku dimenziju. Ono što zovu 'mrtva kulturna baština', to nije tačno, ova institucija je važan indetitet zajednice, ali može da ima i svoju upotrebnu vrijednost i kao turistički proizvod u današnjem vremenu - naglasio je Duraković. 

 

Planova za razvoj muzeja je puno, dodao je on, a jedan od njih je i turistička tura 'Valter brani Sarajevo' u kojoj će biti uključene lokacije na kojima je sniman istoimeni film. 

 

Sarajevo je atraktivna turistička destinacija, a kako je Muzur naveo najveći broj turista je iz Azije. Zabilježena je posebno velika posjeta turista iz Narodne Republike Kine - oko 30.000 prošle godine, a već u prva dva mjeseca ove godine zabilježen je rast broja turista za 20 posto. 

 

 

- Po otvorenju Muzeja planiramo mnoge aktivnosti kako bi ova muzejska institucija bila jedan od najboljih turističkih proizvoda u Sarajevu - kazao je Muzur, dodavši da je zato neophodna dobra saradnja sa svim kulturno-historijskim institucijama. 

 

Najavio je da će uskoro okupiti predstavnike svjetskih avio kompanija i tour operatera sa kineskog tržišta kojima će približiti kulturno-historijsko bogatstvo Sarajeva i Bosne i Hercegovine. 

 

Muzej ne bi bio otvoren bez legendarnog reditelja filma Hajrudina Šibe Krvavca i ljudi koji su sa njim radili na filmu "Valter brani Sarajevo", a za Osmana Arslanagića i bh. skulptoricu Lejlu Ćehajić bila je čast raditi postavku tom velikanu bh. umjetnosti i njegovom kultnom filmu. U 120 kvadrata ugradili su dio enterijerne scene, a eksterijernu scenu posjetitelji mogu vidjeti na filmskom platnu. 

 

img-8547-01-resized-1024

 

Ešrefa Krvavac: 'Sjećanje na film, na Šibu...'

Današnjoj pres-konferenciji u Muzeju 'Valter brani Sarajevo' prisustvovala je i udovica Hajrudina Krvavca, Ešrefa Krvavac.
- Jutros sam ušla u ovaj prostor sa pomiješanim osjećanjima u sebi. Ja imam svoje sjećanje na ovaj film, na Šibu i sve druge koji su stvarali.

Sada ovaj film dobiva novu dimenziju u našoj zajedničkoj kulturi sjećanja. I dobiva u drugoj dimenziji, u obliku muzeja.

Ovaj film i njegovi kreatori su to zaslužili, zaslužilo je to i Sarajevo. Zato posebno želim da zahvalim Jasminu Durakoviću i čitavom njegovom timu koji su nam omogućili realizaciju jedne ovakve ideje - kazala je Ešrefa Krvavac.

Lijepa sjećanja za kultni film vezuju i suprugu Hajrudina Šibe Krvavca, Ešrefu, koja je s radošću dočekala otvorenje Muzeja. Istakla je da su to zaslužili svi koji su radili na filmu "Valter brani Sarajevo", a zaslužilo je i Sarajevo da ima jedan ovakav Muzej. 

 

Tokom aprila Muzej će za posjete biti otvoren svakim radnim danom od 09.00 do 17.00 sati. Ulaznice će koštati 10 KM, a jedan dan u sedmici na tzv. 'dan otvorenih vrata', cijena će iznositi 5 KM. Muzej je prilagođen i osobama sa invaliditetom. 

 

Duraković je najavio i projekt rekonstrukcije nekadašnjeg Filmskog studija Jagomir, u okviru kojeg je moguće uraditi i filmski zabavni park posvećen bh. kinematografiji. Kaže da za to treba više vremena, ali je uvjeren da je to značajan element za kreativnu filmsku industriju BiH, ali i turizam. 

 

(Fena/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Amer BEGANOVIĆ/md)

 

BLIN
KOMENTARI