Kako je organizovan bijeg iz sarajevskog zatvora

Svjedok na suđenju Amelu Sejfoviću: Lozinka je bila 'poslao me Putin'

Hronika 03.04.19, 15:26h

Svjedok na suđenju Amelu Sejfoviću: Lozinka je bila 'poslao me Putin'
Husić je sa lisicama na rukama doveden na suđenje Sejfoviću i njegovim pomagačima u bijegu. Na početku svjedočenja smušeno je rekao da je došao "zbog nakog svjedočenja za Amela Sejfovića", te zbog "famozne kutije u kojoj su bili mobiteli"

 

 

Armin Husić, zatvorenik u KPZ Orašje, danas je u Kantonalnoim sudu u Sarajevu, na suđenju Amelu Sejfoviću za bijeg iz zatvora potvrdio je da je po nagovoru Amara Bašića preuzeo kutiju od nepoznate osobe i predao je Bašiću, koji ju je potom kroz kupolu KPZ Miljacka u Sarajevu ubacio u taj objekat.

 

Dobio batine

 

Husić je sa lisicama na rukama doveden na suđenje Sejfoviću i njegovim pomagačima u bijegu. Na početku svjedočenja smušeno je rekao da je došao "zbog nakog svjedočenja za Amela Sejfovića", te zbog "famozne kutije u kojoj su bili mobiteli". Također je par puta izjavio da je to ispričao i u policiji i da je tom prilikom dobio batine. Ne mogavši se sjetiti vremena da se događaj desio 2017.  godine, on je tvrdio da je kutiju preuzeo 2018.

 

"Ne znam kad je to bilo. To je bilo onda kad je Sejfović pobjegao. Da sam bio s njim i ja bih isto uradio", rekao je svjedok.

 

Tužiteljica Lejla Hasanbegović navela ga je da u tančine ispriča kako se događaj desio. Husić je rekao da ga je Bašić nazvao i pitao da li bi ispred BBI preuzeo jedan paket od nekih mladića i on je pristao. Lozinka po kojoj će ga prepoznati bila je: "Poslao me Putin".

 

"Dvojica su bila. Jedan je stajao kod stuba, a prišao sam onom s kačketom i rekao: "Poslao me Putin" i on mi je dao kutiju oblijepljenu sivom selotejp trakom i svezanom konopcem. To što piše u mojoj izjavi u policiji nije tačno. Oni su mi govorili da mi je prišao Buzov i da je tu bio sivi golf četvorka iz kojeg je izašao suvozač i dao mi kutiju. Nije to istina. Jesam potpisao tu izjavu u policiji, ali mi nisu dali da je pročitam, nego su rekli: "'Izlazi iz stanice'. Modar sam izašao", priča Husić.

 

Svjedok je ispričao da je taj paket potom dao Bašiću i pratio ga do "Centralnog zatvora". Sačekao ga je dok se on nije popeo na kupolu, no Bašić se prvi put vratio jer je kupola bila zatvorena. Bašić je vratio kutiju Husiću, a on je predao momcima koji su čekali ispred BBI.

 

Sutradan se, kako je ispričao sve ponovilo. Ponovo je preuzeo kutiju, predao je Bašiću koji se popeo na kupolu. Husić nije mogao ići s njim, jer je "tad bio debeo da bi se gore uspentrao". Svjedok je rekao da je treći i posljednji put vidio nepoznate mladiće ispred BBI kad je preuzeo kovertu iz koje je uzeo 100 eura za obavljen posao.

 

Ponovo saslušani

 

Prema optužnici, sredinom jula 2017. Igor Buzov je pištolj glock smješten u kutiju predao Arminu Husiću. Kad je pištolj ubačen u KPZ, preuzeo ga je Igor Miloš i predao Sejfoviću.

 

Na ovom ročištu ponovo su iskaze dali Mirnesa Mekić i Sado Plavčić.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI