Oružje za ucjenu

SAD protiv vlasnika gay aplikacije: Oni su prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti

Lifestyle 01.04.19, 20:58h

SAD protiv vlasnika gay aplikacije: Oni su prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti
Aplikacija za homoseksualce, biseksualce i transrodne osobe ima 27 miliona korisnika diljem svijeta, prema zadnjim podacima

 

Vlada SAD-a smatra da vlasnici Grindra, najpopularnije svjetske gay aplikacije za upoznavanje, predstavljaju prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti, prenosi Reuters.

 

Kalifornijska tvrtka Grindr od lani se nalazi u stopostotnom vlasništvu jedne od najvećih kineskih tvrtki za mobilne igre, Kunlun. Kineski milijarder Zhou Yahui, vlasnik Kunluna, 2016. godine otkupio je udio od 60 posto u Grindru, a 2018. godine i ostatak za ukupno 155 miliona dolara, prenosi Jutarnji.hr.

 

Odbor za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS) zaključio je da Kunlun predstavlja potencijalnu ugrozu za nacionalnu sigurnost jer preko aplikacije za upoznavanje prikupljaju velike količine osobnih podataka svojih korisnika, između ostalog, lokaciju, poruke, ali i je li korisnik HIV pozitivan ili ne, piše Reuters.

 

U rukama kineske kompanije, strahuju, to bi moglo biti oružje za ucjenu. Istu su bojazan izrazili i dvojica američkih senatora Edward Markey i Richard Blumenthal koji su lani javno zatražili da vlasnici Grindra objasne što rade po pitanju zaštite privatnosti svojih korisnika.

 

Aplikacija za homoseksualce, biseksualce i transrodne osobe ima 27 miliona korisnika diljem svijeta, prema zadnjim podacima, a Kunlun je u ovoj godini planirao i javnu ponudu dionica (IPO) Grindra. Planove su zbog reakcije američke vlade brzo promijenili, a gay aplikaciju sada planiraju prodati po brzom postupku.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI