Otkrio šta će ponuditi DF-u

Izetbegović: SDA igra za bosanskohercegovačku, a ne za bošnjačku reprezentaciju

Front 30.03.19, 11:28h

Izetbegović: SDA igra za bosanskohercegovačku, a ne za bošnjačku reprezentaciju
Demokratska fronta je posebno zainteresirana za implementaciju niza presuda Evropskog suda za ljudska prava čime bi se garantovala jednakost građana u izbornom procesu, odnosno potvrda principa da se svako u BiH može kandidovati za bilo koju poziciju, i da svako može glasati za koga god hoće. SDA je uvijek podržavala i nastaviće da podržava ove principe

 

U intervjuu za magazin Dani lider SDA Bakir Izetbegović je kazao da "SDA igra za bosanskohercegovačku, a ne za bošnjačku reprezentaciju".

 

Na upit kad kad će Bosna i Hercegovina dobiti novo Vijeće ministara, Izetbegović je odgovorio: 

 

"Kada svi bitni akteri pregovaračkog procesa prihvate realnosti i odustanu od pokušaja da se prošire na račun druge i treće strane, da dobiju više nego što im pripada, da dominiraju i diktiraju, ili da marginaliziraju izborne pobjednike. Kada prihvate izborne rezultate i vladavinu zakona", kazao je Izetbegović.

 

Zašto Vas Milorad Dodik optužuje da ste kočnica?

 

"Pokušava prebaciti odgovornost za sporost i krizu u pregovorima na mene. A ja samo insistiram na učešću u vlasti u skladu sa izbornim rezultatima, i insistiram na vladavini zakona. Tražim četiri ministarstva za bosansko-bošnjačku komponentu u budućem sazivu Vijeća ministara, dakle ono što nam već deset godina pripada jer zastupamo najbrojniju grupu glasača i samim tim imamo najveći broj poslaničkih ruku u domovima Parlamentarne skupštine. Pored toga tražim da se implementiraju svi ranije usvojeni zakoni, strategije i odluke, uključujući tu i Zakon o odbrani i Strategiju vanjskih poslova BiH kojima je trasiran napredak BiH na putu ka članstvu u NATO savezu".

 

 Komentarisao je i posljednju špijunsku aferu između BiH i Hrvatske.

 

"Napad svake vrste na Bošnjake koji dolazi od hrvatskih političara, tajnih službi, medija, intelektualca, na državu i institucije koje tom narodu daju kakvu-takvu zaštitu, napad na istinu o prošlosti, na istinu o sadašnjosti, uvijek je u svrhu slabljenja pozicije bošnjačkih predstavnika i stvaranja mogućnosti da se ostvare ciljevi koje je definisao HNS, odnosno HDZ. Izborni zakon po mjeri HNS je najprioritetniji cilj u ovom času".

 

Na upit hoće li Demokratska fronta i Željko Komšić biti dio vlasti BiH, Izetbegović je odgovorio:

 

"Mislim da hoće. Branit će BiH ne obazirući se na gluposti o nacionalističkim reprezentacijama. SDA igra za bosanskohercegovačku, a ne za bošnjačku reprezentaciju".

 

Šta ćete ponuditi DF-u?

 

"Što i svima drugima – zajednički napor da se ubrzaju integracijski procesi koji nas vode ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu, a to znači nastavak Reformske agende što mora voditi jačanju ekonomije, suziti prostor kriminalu i korupciji, omogućiti masovnu izgradnju cestovne i energetske infrastrukture. Broj novouposlenih bi trebao rasti tempom od minimalno 1.500 radnih mjesta mjesečno, penzije i plaće, odnosno životni standard građana minimalno 5% godišnje. Demokratska fronta je posebno zainteresirana za implementaciju niza presuda Evropskog suda za ljudska prava čime bi se garantovala jednakost građana u izbornom procesu, odnosno potvrda principa da se svako u BiH može kandidovati za bilo koju poziciju, i da svako može glasati za koga god hoće. SDA je uvijek podržavala i nastaviće da podržava ove principe. Podjela pozicija sa DF, ali i sa svim drugim partnerima može biti isključivo u skladu sa izbornim rezultatom, odnosno sa brojem ruku u zakonodavnim tijelima".

 

Govorio je i o Vladi u Kantonu Sarajevo.

 

"Vjerovatno će ova vlada u Kantonu Sarajevo imati još nešto vremena, ali ne mnogo, pa neka pokažu šta znaju, odnosno šta ne znaju, neka ispišu svoju domaću zadaću. Koliko vidim, slabi su. Ja sam radio sa nekima od njih, bili su mi saradnici, dao sam im šansu. Učinak je bio tanak, od Konakovića nadalje".

 

Integralni intrevju pročitajte u magazinu Dani.

 

(DEPO PORTAL, BLIN  MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI