Gotovo šest mjeseci nakon izbora

Sve će biti poznato: Slijedi rasplet političke situacije u BiH

Front 30.03.19, 09:20h

Sve će biti poznato: Slijedi rasplet političke situacije u BiH
Državna kasa bi mogla dospjeti u ruke Demokratske fronte. No, problema će biti. Prije svega zato što lider HDZ-a Dragan Čović, smatra da ova stranka treba zadržati finansije

 

Naredna sedmica mogla bi donijeti rasplet na političkoj sceni Bosne i Hercegovine. Hoće li stranke prevazići međusobna uslovljavanja, te kome će pripasti koja pozicija u Vijeću ministara BiH? Nakon što je Demokratska fronta odlučila započeti pregovore za ulazak u vlast, iz Stranke demokratske akcije najavili su nakon neformalnih i formalne sastanke. Naredne sedmice očekuje se i sastanak SDA s predstavnicima HDZ-a i SNSD-a, piše N1.

 

Zoran Tegeltija, istaknuti član SNSD-a, donedavno ministar finansija u Vladi Republike Srpske - naredne četiri godine, a možda i duže, na čelu će biti najvišeg izvšnog tijela države. No, lideri stranaka prije toga moraju prevazići ili dogovoriti međusobne razmirice. Koji su prioriteti? Vlast ili deblokada NATO puta? Slijede pregovori o svemu. Pa i resorima.

 

- Ne treba SDA-u tri ili četiri pozicije u Vijeću ministara, mi želimo da podijelimo i odgovornost a spram toga da podijelimo i zadatke. Sad naravno kod podjele resora SDA će insistirati da se neke stvari promijene da recimo ne Bošnjak iz SDA nego neko iz B komponente da konačno bude jednom ministar finansija - kazao je Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA.

 

Dakle, državna kasa bi mogla dospjeti u ruke Demokratske fronte. No, problema će biti. Prije svega zato što lider HDZ-a Dragan Čović, smatra da ova stranka treba zadržati finansije. Jednako kao i pravdu. Uz sve i dobiti resor vanjskih poslova. Dok u međuvremenu pojedini članovi HDZ-a jasno poručuju da Željka Komšića i njegovu stranku ne priželjkuju za partnere.

 

- Meni lično je neprihvatljiv i on i stranka. Zato što izigravaju političku volju hrvatskoga naroda, negiraju politička prava konstitutivnih naroda i zato što imaju sve elemente totalitarističke stranke - kazao je Nikola Lovrinović, HDZ.

 

Da li bi za HDZ bolji partner bio SBB? U Stranci demokratske akcije kažu, ni mi nismo birali HDZ-ove partnere u HNS-u. A SDA svakako pregovara na dva fronta. Dok je generalni sekretar Halid Genjac zadužen za komunikaciju s DF-om. Tako potpredsjednik Šefik Džaferović, ima zadatak da ubijedi i SBB. No, SBB odbija.

 

- DF i SDA skupa sa HDZ-om imaju sasvim dovoljno ruku za Federalnu vladu ali isto tako i za formiranje Vijeća ministara tako da se mi u Savezu za bolju budućnost nadamo da će oni čim prije formirati Vijeće ministara i Vladu. Savez za bolju budućnost s druge strane ima vrlo čvrste veze s PDA i A-SDA to je jedan blok centra - navela je Edita Đapo, SBB.

 

I dok SBB jača saradnju, kako kažu s partnerima. Zbog činjenice da ulaze sa SDA, HDZ-om i SNSD-om u vlast, DF gubi dojučerašnje partnere, SDP i Našu stranku.

 

- Na kraju se ta priča svela samo na funkcionisanje Kantona Sarajevo odnosno skupštinske većine u Kantonu. I sa aspekta DF-a mi ostajemo u skupštinskoj većini. Bh. blok ne postoji u formalnom smislu dakle on je bio jedna politička ideja, vizija nakon oktobarskih izbora koja nikada do dana današnjeg nije doživjela svoju formalizaciju - riječi su Dženana Đonlagića, DF.

 

Ipak lideri Naše stranke i SDP drugačijeg mišljenja. Bh. blok postoji i djeluje kroz ove dvije stranke. Koje zasigurno neće biti dio vlasti na višim nivoima. Stava su da Milorad Dodik u Republici Srpskoj zadaje posljednje udarce opoziciji, Čović je to već učinio, posljednji čin je da SDA uradi isto s strankama Bh. bloka.

 

- Znači treba sada SDP, DF i Naša stranka da uđu pod zelenu zastavu Stranke demokratske akcije ili etiketirani da budu, i pazite iz susjedstva već dolaze termini bošnjačka reprezentacija, srpska reprezentacija, i hrvatska, znači treba progresivne građanske snage u Banjaluci kao što je PDP, kao što smi mi ovdje u Sarajevu treba ih etiketirati kao bošnjačke, hrvatske, srpske, mi time gubimo građanski šmek za koji se borimo - kazao je Mirsad Čamdžić, Naša stranka.

 

I dok je, kaže Milorad Dodik, neozbiljno prije podjele resora u Vijeću, govoriti o imenima ministara - liderima opozicije u RS nudi upravo ministarske pozicije u zamjenu za saradnju. Da li će na koaliciju s SNSD-om pristati i najveći im protivnik, SDS, jasnije bi trebalo biti u nedjelju kada zasjedaju organi ove stranke.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI