Dio programa 59. izdanja Međunarodnog teatarskog festivala

Na zgradi Solomonove palače u Sarajevu predstavljen program MESS-a

Kultura 28.03.19, 08:11h

Na zgradi Solomonove palače u Sarajevu predstavljen program MESS-a
Ovakvim način predstavljanja programa namjera je bila održati konekciju s publikom, ali i građanima kako bi festival bio dijelom vizualne slike Sarajeva, i time je ispričana priča da je MESS zgrada koja se gradi već 59 godina

 

Dio programa 59. izdanja Međunarodnog teatarskog festivala (MESS) simbolično je večeras predstavljen projekcijom promotivnog videa na zgradi Solomonove palače u Sarajevu. 

 

Ovakvim način predstavljanja programa namjera je bila održati konekciju s publikom, ali i građanima kako bi festival bio dijelom vizualne slike Sarajeva, i time je ispričana priča da je MESS zgrada koja se gradi već 59 godina. 

 

Do sada je odabrano deset predstava iz deset zemalja koje će publika moći pogledati tokom ovogodišnjeg MESS-a od 28. septembra do 5. oktobra, a program je simbolično objelodanjen povodom Svjetskog dana teatra. 

 

Festival koji slavi teatar bit će otvoren predstavom "Imitacija života" mađarskog reditelja Kornéla Mundruczóa urađena u produkciji Proton teatra, a postavlja pitanje da li sami biramo naše sudbine, ili su naši životi predodređeni. 

 

U predstavi likovi žive imitaciju života. Život ukorijenjenih navika daleko odvojen od političke situacije sadašnjeg trenutka. Predstava je bilješka s margine društva gdje je nepravda nepisani zakon. 

 

Direktor Međunarodnog teatarskog festivala Nihad Kreševljaković kaže da mu je drago što će i ovogodišnji MESS imati predstave kakve je publika navikla gledati na ovom festivalu jer je namjera ostati na tragu dosadašnjih izdanja što uključuje i program za djecu i mlade. 

 

Program "Shift Key" u okviru programa Kreativna Evropa bit će paralelan s programom MESS-a, a radi se o projektu koji je Festival MESS, kao prva javna ustanova kulture, dobila da bude njegov lider. 

 

- Ove godine koncentrirat ćemo se na pozorišnu domovinu svih nas, a program će biti raznovrstan. Uspjeli smo u BiH dovesti nekoliko velikih imena u svijetu teatara i predstave koje su obilježile evropsku scenu u protekloj godini - istaknuo je. 

 

Izdvojio je predstavu koja će prvi put doći iz Irske od produkcijske kuće Dead Centre s komadom "Čehovljeva prva predstava".  

 

Reditelji Bush Moukarzel i Ben Kidd obrađuju sirovi tekst Antona Čehova koji su sovjetski učenjaci 1921. godine odbacili kao neprilagodljiv za scenu, a za ovu predstavu Kreševljaković tvrdi da će publika festivala zasigurno ponijeti kroz život kao dio svojih uspomena. 

 

Bit će još odigrane predstave "10 minibaleta" iz Italije, iz Grčke dolazi predstava "Čisti grad", "Svečani aplauz" iz Španije, plesni performans iz Belgije "Majmunski um", dok će iz Francuske doći predstava "Razbijeni na komadiće", a iz Njemačke stiže predstava "Nesvjesne zbirke. Šta u vezi s Bosnom?". 

 

Ljubitelji teatarske umjetnosti imat će priliku pogledati i dvije predstave iz regiona koje su nastale na klasicima koji preispituju društvo u kojem živimo. "Zašto je poludeo gospodin R?" jedna od njih, a bit će predstavljena i prva balkanska dramatizaciju djela "Kapital". 

 

Kada su u pitanju predstave iz domaće produkcije, Kreševljaković je napomenuo da je proces odabira tih predstava još u toku, a selektorica je Nina Ožegović iz Hrvatske. 

 

Kreševljaković je podsjetio da će sljedeće godine biti upriličeno 60 izdanje tog festivala, a te godine svjedoče o onome šta umjetnost, a posebno teatar znači za sve građane. 

 

Očekivanja su da će taj događaj biti od izuzetne važnosti ne samo ljudima koji vole MESS, nego je to mnogo važnija priča o odnosu "nas samih prema umjetnosti i odnosu umjetnosti prema nama".

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI