Nermin Nikšić o potezu DF-a i pozivu na ujedinjenje

Mi nećemo pristati na gašenje SDP-a! Sve vrijeme nastojim da se suzdržim od komentara, ali...

Front 26.03.19, 20:51h

Mi nećemo pristati na gašenje SDP-a! Sve vrijeme nastojim da se suzdržim od komentara, ali...
Nikšić kaže da će SDP sa svoje strane pomoći glasanjem u svim parlamentima DF-u da provedu program koji su danas izložili ukoliko ikada ugleda svjetlo dana i dođe do Parlamenta

 

Nakon odluke Predsjedništva DF-a da krene u pregovore o formiranju vlasti te poziva na ujedinjenje ljevice, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u izjavi za Avaz kazao je da uvažava ovakvu odluku DF-a, ali da tu SDP-a nema.

 

- Sve vrijeme nastojim da se suzdržim od komentara onoga što se događa u drugim strankama. Nažalost, svi drugi se bave SDP-om i osjećaju se pozvanim da ukazuju šta bismo trebali raditi.

 

Uvažavam pravo Predsjedništva DF-a da samostalno donosi odluke. Legitimno je postaviti uvjete i principe na osnovu kojih su spremni participirati u vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om - kazao je Nikšić.

 

Ističe da se SDP opredijelio da ne želi biti dio bilo kojeg nacionalnog bloka.

 

- Nećemo nikome služiti kao pokriće za nefunkcioniranje vlasti čiji ključevi uspostave leže u rukama HDZ-a i Dragana Čovića kad je u pitanju Federacija, odnosno na državnom nivou još i njihovog partnera SNSD-a i Milorada Dodika, a što im je direktno omogućio njihov prirodni partner SDA - ističe predsjednik SDP-a.

 

Dodaje da će SDP sa svoje strane pomoći glasanjem u svim parlamentima DF-u da provedu program koji su danas izložili ukoliko ikada ugleda svjetlo dana i dođe do Parlamenta.

 

- Kad je u pitanju obnovljena inicijativa za ujedinjenje i formiranje novog političkog subjekta, o tome smo se već izjašnjavali i mi nećemo pristati na gašenje SDP-a. Naročito mi je neprihvatljiva ovakva ponuda jer se izgleda počeo ostvarivati scenarij koji su mi najavljivali, a u koji nisam vjerovao, prema kojem DF treba ući u vlast sa SDA, a onda da pokrenemo ujedinjenje.

 

Dakle, ja neću, kako je to uradio DF kad je u pitanju SDP, pozivati članove rukovodstva, te ugledne i istaknute članove DF-a koji neće sa SDA, da razmisle o ujedinjenju sa SDP-om u suprotstavljanju korumpiranoj i kriminalnoj vlasti, jer bi to bilo u suprotnosti s onim što sam rekao na početku. Ali želim zamoliti ljude u DF-u da se okrenu provođenju odluke koju su donijeli, kao što ćemo i mi u SDP-u provoditi odluke svojih organa. Više puta smo ponovili svoju spremnost za ujedinjenje ljevice, ali nećemo ni na koji način pristati da nas na taj način bilo ko isporuči u krilo SDA, HDZ-u ili SNSD-u - zaključio je Nikšić.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI