Pala odluka

Demokratska fronta ulazi u pregovore o formiranju vlasti

Front 26.03.19, 13:37h

Demokratska fronta ulazi u pregovore o formiranju vlasti
U cilju osiguravanja utvrđenih prioriteta djelovanja, kao i potrebe poštivanja individualnih prava svih građana BiH i spriječavanju iseljavanja, naročito mladih ljudi, radna grupa je predložila da Predsjedništvo DF-a donese odluku o početku razgovora sa svim parlamentarnim strankama za formiranje parlamentarnih većina u mandatnom periodu 2018.-2022. godine

 

Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) je na današnjoj sjednici odlučilo da započne razgovore sa svim parlamentarnim strankama o formiranju parlamentarnih većina u mandatnom periodu 2018.-2022. godine. 



Predsjedništvo DF-a je usvojilo zaključke koje je predložila radna grupa, a u kojima je navedeno da će se, u svjetlu najavljenih izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, zalagati za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu (Sejdić-Finci, Plav, Zornić i Šlaku) kojim je BiH naloženo uspostavljanje političkog sistema koji će omogućiti svim građanima BiH da učestvuju na izborima bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti. 



Također, u kontekstu euroatlanskih integracija, zalažu se za punu provedbu svih ranije usvojenih zakona i strategija Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH s ciljem aktiviranja Akcinog plana za članstvo (MAP), te konačnog članstva BiH u NATO-u. 


Također, insistiraju na ubrzanim aktivnostima na provedbi mape puta za dobijanje kandidatskog statusa i punopravnog članstva BiH u Evropskoj uniji.



 Demokratska fronta će insistirati na ekonomskim reformama i dodatnom zapošljavanju s ciljem jačanja domaće ekonomije, uz stvaranje boljeg poslovnog okruženja kroz mjere rasterećenja privrede. 



- Zalagat ćemo se za provođenje aktivnih mjera koje će obezbijediti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim građanima, adekvatnu socijalnu zaštitu na osnovu realnih potreba, te povećati ulaganje u nauku, obrazovanje, istraživanje, razvoj, inovacije, tehnologije, kulturu i sport – navodi se u zaključcima koje je usvojilo Predsjedništvo DF-a. 



DF insistira i na donošenju propisa iz oblasti radnog zakonodavstva u skladu sa međunarodnim radničkim standardima kojima će se riješiti: zdravstveno, penziono osiguranje, plaće ispod zakonom utvrđenog minimuma, zaštita na radu, porodiljska odsustva i druga prava iz radnog odnosa. 


Također insistiraju na rješavanju sigurnosnih izazova, te potpunoj vladavini prava u borbi protiv organizirnog kriminala, terorizma i opće prisutne korupcije u bh. društvu, navode iz DF-a. 



U cilju ispunjavanja navedenih ciljeva smatraju da je neophodno izvršiti restruktuiranje, redefiniranje i depolitizaciju sudskih, tužilačkih i sigurnosnih organa u BiH.



 Zaključeno je i da posebnu pažnju treba posvetiti rješavanju prava i statusa demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, civilnih žrtava rata nad kojima se, kako se navodi, godinama vrši svjesna diskriminacija i uskraćuju osnovna statusna prava. 



Potrebno je, dodaje se, hitno poduzeti mjere za realizaciju masovnih infrastrukturnih javnih radova u oblasti saobraćajnog povezivanja i integracije zemlje, uključujući izgradnju energetske infrastrukture u BiH. 



U cilju osiguravanja navedenih prioriteta djelovanja, kao i potrebe poštivanja individualnih prava svih građana BiH i sprečavanju iseljavanja, naročito mladih ljudi, radna grupa je predložila da Predsjedništvo DF-a donese odluku o početku razgovora sa svim parlamentarnim strankama za formiranje parlamentarnih većina u mandatnom periodu 2018.-2022. godine, što je stranačko Predsjedništvo i učinilo.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI