istraga je pokrenuta, podnesene prijave

Aličković nakon pisanja srbijanskih medija: Ovo je meta na mojoj glavi, ako ovo prođe tek tako, desit će se i nekom drugom...

Hronika 25.03.19, 17:27h

Aličković nakon pisanja srbijanskih medija: Ovo je meta na mojoj glavi, ako ovo prođe tek tako, desit će se i nekom drugom...
Dodao je kako je danas nekoliko sati proveo u prostorijama Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), gdje je dao izjavu, podnio prijave, priložio dokaze i očekuje reakciju policijskih agencija i Tužilaštva

 

Nihad Aličković, predsjednik “AntiDayton” pokreta rekao je za Anadolu Agency (AA) kako je u ponedjeljak boravio u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) te da je dao izjavu i priložio dokaze nakon pisanja srbijanskih medija da je Srpski četnički pokret njegovu glavu ucijenio na 60.000 eura. 

 

Aličković je govorio o dešavanjima u Haagu, komentarisao pisanja srbijanskih medija i govorio o koracima u svrhu vlastite i zaštite svoje porodice. 

 

Aličković je podsjetio je kako je u Haagu boravio radi praćenja izricanja presude Radovanu Karadžiću kojeg je Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) 20. marta 2019. osudilo na doživotnu kaznu zatvora. On je kazao kako je prvi problem tog dana bio transparent na kojem je pisalo ”Radovan Karadžić genocide – Adolf Hitler Holocaust“, čije je uklanjanje zatražila holandska policija jer je smatrala da je ”prenapadan, i nema dodirnih tačaka sa Radovanom Karadžićem i presudom”.

 

”Ja sam im rekao kako, ukoliko se to bude uklonilo, da će to biti udar na istinu, historijski fakt koji je svima u svijetu poznat jer svi dobro znamo ko je bio Adolf Hitler, i šta je počinio”, rekao je Aličković. 

 

Ipak, dodaje Aličković, nije bilo znaka jednakosti jer nisu željeli praviti poređenje na taj način kako se pokušalo kasnije objasniti. 

 

Policija je zatražila uklanjanje transparenta i zaprijetila da, ukoliko to ne bude učinjeno, da će svi transparenti biti uklonjeni. 

 

Nakon određenog vremena pozvao je članice Udruženja ”Majke Srebrenice“ i druge prisutne da uđu u sudske prostorije, a on je namjeravao ući posljednji kako bi vidio da li će transparent biti uklonjen. 

 

Tada je iza predstavnika medija primijetio muškarca s ruksakom na kojem su se nalazili manji transparent i zastava Srbije. 

 

Istakao je kako je muškarca verbalno upozorio da se udalji s tog mjesta. 

 

”Samo je bilo verbalno upozorenje, bez ikakvog fizičkog kontakta i želio sam spriječiti veći incident”, rekao je Aličković. 

 

Pojasnio je kako mu je muškarac kasnije zaprijetio donošenjem pištolja, na što je on opet samo verbalno reagirao. 

 

”Htio sam ga udaljiti kako ne bi došlo do većeg incidenta“, ponovio je Aličković. 

 

Istakao je kako je potom nepoznatog muškarca prijavio nadležnim holandskim vlastima. 

 

Aličković je rekao kako je dva dana kasnije, na društvenoj mreži Facebook uočio naslovnicu srbijanskog lista čije je printano izdanje bilo u najavi, a na kojoj je pisalo da je Srpski četnički pokret njegovu glavu ucijenio na 60.000 eura. 

 

Nakon toga je Aličković alarmirao prijatelje i medije i vratio se u BiH kako bi tražio zaštitu policijskih agencija i struktura u zemlji i očitovanje ministra sigurnosti Dragana Mektića o ovom pitanju, ali i članova državnog Predsjedništva. 

 

Od nadležnih organa vlasti tražio je 24-satnu zaštitu jer smatra da su ugroženi i on i članovi njegove porodice. 

 

”Ne želim da ovo uzimam samo kao neki vid zastrašivanja, ne želim da ovo prođe tek tako kao jedan najobičniji naslov. Ovo je stavljanje mete na glavu nekome, u ovom slučaju meni. I ovo ako prođe tek tako, bez ikakvih reakcija, istraga, Tužilaštva, nadležnih organa koji se trebaju baviti ovim pitanjem onda će se ovo desiti i drugom, trećem, petom i desetom građaninu BiH“, rekao je Aličković. 

 

Dodao je kako je danas nekoliko sati proveo u prostorijama Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), gdje je dao izjavu, podnio prijave, priložio dokaze i očekuje reakciju policijskih agencija i Tužilaštva. 

 

Podsjetio je na podršku brojnih udruženja i općenito nevladinog sektora. 

 

Sprski četnički pokret je objavio potjernicu i ucijenio glavu Nihada Aličkovića na 60.000 eura, te zatražio njegovo privođenje pred ”Prijeki četnički sud”. Kao razloge navode incident u Haagu, a Aličkovića optužuju i za napad na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posjete Potočarima 2015., što Aličković negira i ističe kako ni na koji način nije umiješan u ovaj slučaj. 

 

(Foto i tekst: Anadolija, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI