Jubilarno izdanje

Maj u znaku Sarajevskih večeri muzike, otvorenje uz maestra Ivu Pogorelića

Kultura 25.03.19, 12:36h

Maj u znaku Sarajevskih večeri muzike, otvorenje uz maestra Ivu Pogorelića
Ovogodišnje Sarajevske večeri muzike ugostit će i ženski vokalni ansambl Corona, duvački kvintet Slowind, najbolje muzičare Slovenačke filharmonije te gitaristu Juru Cerkovnika

 

Fondacija za muzičke umjetnosti (MAF) za jubilarno izdanje 25. Sarajevskih večeri muzike (SVEM), koje će trajati od 9. do 17. maja, pripremila je osam koncerata i muzičku radionicu o jazz harmoniji koju će u Srednjoj muzičkoj školi držati Ranko Rithman, a zvanično festival će biti otvoren 10. maja koncertom maestra Ive Pogorelića u Narodnom pozorištu.

 

Na najavnoj pres konferenciji danas je predstavljen program ovogodišnjeg SVEM-a, o kojem su govorili predsjednik MAF-a i umjetnički direktor SVEM-a Ninoslav Verber, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović, direktor Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić, dirigentica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović, profesorica i voditeljica orkestra JU Srednja muzička škola Sarajevo i član vokalnog ansambla "Corona" Tijana Vignjević, šef Hora Opere NPS Danijel Žontar i solista Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Ivan Šarić.

 

Veber je istaknuo da je ponosan na 25. izdanje Sarajevskih večeri muzike, koje će i ove godine dati priliku i mladim umjetnicima.

 

Tako će se pred otvaranje u programu "U susret SVEM-u" 9. maja u Bošnjačkom institutu predstaviti mladi violinista Luka Ljubas i pijanistica Ruzha Semova.

 

Za večer svečanog otvaranja Festivala maesto Ivo Pogorelić će nastupiti uz orkestar Sarajevske filharmonije i dirigenticu Samru Gulamović, izvodeći na posve jedinstven način jedno od najljepših djela pijanističke literature, čuveni Koncert za klavir i orkestar br. 2 u c molu ruskog kompozitora Sergeja Rahmanjinova.

 

Samra Gulamović je istakla da je riječ o zahtjevnom koncertu ali da se nada da će biti uspješno realizovan.

 

Ovogodišnji SVEM posjetiocima također nudi i Koncert "Putovanja" na kojem će nastupiti gosti iz Beograda Zoran Todorović (tenor), Aleksandar Nikolić (bandeon), Zoran Anić (gitara) i Slobodan Gerić (kontrabas" koji će publiku da "odvedu" u muzičku prošlost.

 

Na programu je također i Rosinijev "Stabat mater" koji će izvesti Aida Čorbadžić (sopran), gošća iz Hrvatske Terezija Kusanović (mezzosopran), Amir Saračević (tenor), Ivan Šarić (bas), Ivo Lipanović (dirigent) te Hor Opere Narodnog pozorišta i Sarajevska filharmonija.

 

Ovogodišnje Sarajevske večeri muzike ugostit će i ženski vokalni ansambl Corona, duvački kvintet Slowind, najbolje muzičare Slovenačke filharmonije te gitaristu Juru Cerkovnika.

 

Koncerti će se održavati u Narodnom pozorištu, Bošnjačkom institutu i crkvi sv. Josipa na Marijin Dvoru. Ulaznice za sve koncerte festivala mogu se rezervirati i kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI