Uputit će pismo predsjednici i premijeru

BiH od Hrvatske traži da pronađe drugu lokaciju za radioaktivni otpad

Front 22.03.19, 16:52h

BiH od Hrvatske traži da pronađe drugu lokaciju za radioaktivni otpad
Predsjedništvo je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da, putem bh. diplomatsko-konzularnih predstavništava informira zemlje članice Evropske unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o ovom pitanju i zahtjevu BiH

 

Bosna i Hercegovina zatražila je od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora u Općini Dvor, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice s BiH, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada. 

 

Jedan je to od zaključaka Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje je također zatražilo od susjedne države da na području svoje teritorije osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini bh. granice. 

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, uime tročlanog šefa države, uputit će pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i Andreju Plenkoviću, u kojem će ih obavijestiti o ovom zahtjevu BiH. 

 

Predsjedništvo je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da, putem bh. diplomatsko-konzularnih predstavništava informira zemlje članice Evropske unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o ovom pitanju i zahtjevu BiH. 

 

U okviru svoje nadležnosti, Predsjedništvo će insistirati na punoj zaštiti svih prava koja BiH pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava, najavljeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI