FOTO/ Borba za život i karneval smrti u selu Lukomir

Tražila se stolica više: U prepunoj sali Cinema Cityja održana premijera novog bh. igranog filma 'Duran'

Kultura 22.03.19, 15:37h

Na sinoćnoj premijeri u kinu se tražilo mjesto više, što govori o tome koliko je publika željna naslova iz domaće produkcije. Nakon premijere, film “Duran” će se nastaviti prikazivati u redovnom programu kina Cinema City

 

 


Premijera igranog dugometražnog filma “Duran” redatelja Faruka Sokolovića održana je sinoć u kinu Cinema City u Sarajevu. Riječ je o filmu koji je baziran na istinitom događaju, a prati život Durana i Zinete Masleša koji pred objektivima filmske kamere igraju sami sebe.


- Ovo je priča koju je vrijedno podijeliti.. Snovi još uvijek postoje, ništa ih nije moglo ubiti, pa me ne čude reakcije sa test projekcija gdje su mi mladi ljudi prilazili sa riječima „Ja sam Duran, ovo je  moja priča“... Film sam snimio zahvaljujući ljubavi prema svojoj profesiji, obitelji, svi su pomogli, prijateljima, akterima filma koji su mi vjerovali, prijateljima moje djece i nekadašnjoj djeci, danas odraslim profesionalcima, koji su zavoljeli ovaj posao radeći  u „Mebius Filmu“. I entuzijazam još postoji... - izjavio je Faruk Sokolović.


“Duran” je treći film nastao u nezavisnoj produkciji sarajevske kuće “Mebius Film”, koja već 30 godina baštini nezavisnu TV i filmsku produkciju.


Na sinoćnoj premijeri u kinu se tražilo mjesto više, što govori o tome koliko je publika željna naslova iz domaće produkcije. Nakon premijere, film “Duran” će se nastaviti prikazivati u redovnom programu kina Cinema City.

 

Istinita priča o Duranu i Zineti Masleša

 

Duran je velikim dijelom zasnovan na istinitoj priči o bračnom paru Duranu i Zineti Masleša, koji igraju svoj život pred objektivom filmske kamere. I sve ostale junake ovoga filma igraju naturščici.


Duran u pedesetoj godini ostaje bez posla u Hadžićima, kupuje kamion od neke crkavice i bori se da preživi. U takvoj situaciji, progonjen snovima iz djetinstva, počinje da na babovini u selu Lukomir gradi kuću na temeljima stare kamene prodične štale. Selo na to u početku gleda pasivno, ali se postepeno uključuje da pomogne u ostvarenju snova porodice Masleša.


Kako živjeti svoje snove kada su pored nas aveti prošlosti koji nikome ne daju mira...


U filmu igraju: Duran Masleša, Zineta Masleša, Faruk Sokolović, Boris Jugo, Adnan Čengić, Amra Ibričić, Ahmet Masleša – Maljutka, Alen Masleša, Šemsudin Masleša, Dževad Masleša, Vezir Masleša, Zahid Masleša, Faris Masleša, Mejra Masleša, Muhamed Čomor, Ismet Čomor, Halil Čomor – Halje, Jusuf Šehić, Dino Šehić, Nezir Šehić.

 

Više o filmu možete čitati u kritčkom osvrtu Jasmina Durakovića: Borba za život i karneval smrti u selu Lukomir u filmu 'Duran'.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI