LUKAVA STRATEGIJA ILI SRAMOTA

Samo je jedan čovjek juče šutio: Zašto je gorljivi Hrvat zanijemio nakon konačne presude Radovanu Karadžiću?!

Front 21.03.19, 11:19h

Samo je jedan čovjek juče šutio: Zašto je gorljivi Hrvat zanijemio nakon konačne presude Radovanu Karadžiću?!
Vijest je to koja je, s punim pravom odjeknula u čitavom svijetu. Popratili su je čak zapadni i nezapadni mediji, o regiji da ne pričamo

 

Jučer je, sada to slobodno možemo reći, zaista bio historijski dan za - doduše ne cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali onda barem za onaj dio njene populacije koji se, iz ljudskih i moralnih razloga, dosad osjećao zakinutim za pravdu. 

 

Naime, ratni zločinac Radovan Karadžić, jučer je odlukom Haškog tribunala tj. pravosnažnom presudom te ustanove osuđen na doživotni zatvor. 

 

Vijest je to koja je s punim pravom odjeknula u čitavom svijetu. Popratili su je čak zapadni i "nezapadni" mediji, o regiji da ne pričamo. 

 

Kakve god i sa čije god strane dolazile, ogorčene ili zadovoljne, reakcije nisu izostale. Naročito na području Zapadnog Balkana. Od Srbije, Hrvatske, državnog vrha, javnih ličnosti do običnog naroda na društvenim mrežama, nema ko se nije oglasio o ovoj historijskoj presudi. 

 

Bosnu i Hercegovinu ostavljamo za kraj... jer je najvažnija. U zemlji u kojoj je operativni mozak najtežih zločina počinjenih u proteklom ratu, a za koje je jučer osuđen na doživotni zatvor, presudu haškog suda pozdravili su, a ako ne to, onda barem komentarom ispratili baš svi od kojih se to očekivalo.

 

Lideri najistaknutijih stranaka, politički analitičari i komentatori, Udruženja majki i porodica žrtava, članovi Predsjedništva BiH, baš svi su bili svjesni neosporne važnosti koju ovakva presuda nosi ne samo po pitanju (ne)zadovoljenja pravde, ovisno ko kako na to gleda, nego i po pitanju daljnjeg smjera u kojem će krenuti dijalog o pomirenju nekoć zavađenih i nesretnih naroda u BiH.

 

Samo se jedan čovjek nije oglasio, čovjek koji na sva zvona deklarativno zagovara mir u BiH i njen europski put, političar koji predstavlja hrvatsku stranu našeg tripartitnog mozaika - lider HDZ-a BiH - Dragan Čović!

 

Muk. Ni A ni B. Zašto?! Nije li njegov komentar (kakve god prirode bio) nešto što se od njega kao visokog državnog dužnosnika BiH itekako očekuje, kao i od svih drugih? Možda nema vremena? Nema vremena ni za kratko saopćenje o tako važnom pitanju? Malo vjerovatno. Ili je šutnja neka vrsta strateškog (a onda i puno opasnijeg, lukavog) poteza?!

 

Doduše, nije ovo prvi put da Čović strateški "odšuti" iznimno važan događaj u bh. državi... Koji god da je razlog šutnje ovoga puta, na Čovićev komentar još ćemo, po svemu sudeći, čekati... Možda ga dobijemo sa zakašnjenjem, a možda ne...

 

Dotad, neizbježno moramo primijetiti da je odsustvo reakcije od strane predstavnika hrvatskog naroda u najmanju ruku čudno, ako ne i pravi politički gaf!

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI