presudu karadžiću komentarisao i predsjednik sda

Izetbegović: Načinjen je korak više ka pravednoj presudi za genocid počinjen u proteklom ratu

Front 20.03.19, 18:43h

Izetbegović: Načinjen je korak više ka pravednoj presudi za genocid počinjen u proteklom ratu
Izetbegović ističe da je izricanjem doživotne kazne Karadžiću načinjen korak više ka pravednoj presudi za genocid počinjen u proteklom ratu diljem Bosne i Hercegovine

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović prokomentirao je za Faktor presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove kojom je prvi predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

 

Izetbegović ističe da je izricanjem doživotne kazne Karadžiću načinjen korak više ka pravednoj presudi za genocid počinjen u proteklom ratu diljem Bosne i Hercegovine.

 

"Nažalost, kvalifikacija genocida je zadržana samo za masakr u Srebrenici i nije proširena na Prijedor i druge općine koje su bile izložene sličnom karakteru i intezitetu zločina. Ipak, kroz proces koji je trajao godinama je temeljito utvrđena i zapisana istina o zločinačkom poduhvatu vojske na čijem čelu je stajao Radovan Karadžić i koja je počinila najbrutalnije povrede međunarodnog prava na tlu Evrope od vremena završetka Drugog svjetskog rata", kazao je Izetbegović za Faktor.

 

A šta je još povodom ove teme rekao Izetbegović, doznajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI