Neki su zadovoljni, neki zgroženi

Ko misli da je presuda Karadžiću štetna, a ko da je pravična? Ovo su reakcije javnih ličnosti u Srbiji

Hronika 20.03.19, 17:56h

Ko misli da je presuda Karadžiću štetna, a ko da je pravična? Ovo su reakcije javnih ličnosti u Srbiji
Naglasio je kako su neki, za zločine manjeg obima, bili osuđeni na doživotne kazne, da Karadžićeva funkcija nosi veću odgovornost te da je kazna pravičnija

 

Pojedinci, predstavnici organizacija i političkih stranaka iz Srbije reagirali su u srijedu na presudu kojom je Radovan Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora. 

 

Bivši srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je kako je doživotna presuda Karadžiću pravičnija od prethodne. 

 

"Ja kao profesionalac ne očekujem da kazna bude manja ili veća, već pravična", rekao je Vukčević. 

 

Naglasio je kako su neki, za zločine manjeg obima, bili osuđeni na doživotne kazne, da Karadžićeva funkcija nosi veću odgovornost te da je kazna pravičnija. 

 

Ugledni beogradski odvjetnik Toma Fila kaže kako je današnja presuda Žalbenog vijeća Mehanizma za kaznene sudove u Haagu loša po Karadžića, no da je njom "bar otklonjena ideja o Srbima kao genocidnom narodu". 

 

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocijenila je kako je presuda očekivana i da bi sudska odluka trebala da pomogne u tome da se takve stvari iz prošlosti više nikada ne ponove. 

 

"Prave činjenice su konačno utvrđene, sada slijedi suočavanje s tim činjenicama. Suočavanje koje bi trebalo da pomogne da se takve stvari više ne ponove", kazala je Kandić. 

 

Inicijativa mladih za ljudska prava smatra kako pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću obvezuje Srbiju na konačno usvajanje Deklaracije o genocidu u Srebrenici.  

 

LDP je priopćio kako je pravosnažna presuda Karadžiću djelomična, no nedovoljna satisfakcija za obitelji žrtava koje su stradale zbog njegove politike.  

 

Pokret slobodnih građana (PSG) pozdravio je presudu uz ocjenu da adekvatno kažnjavanje odgovornih za ratne zločine doprinosi pomirenju u regiji.  

 

Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik kazao je kako će presuda Radovanu Karadžiću donijeti mnogo više štete nego koristi. 

 

"Presuda je strašna, ne samo zbog kazne, već i zato što ona nikome neće donijeti koristi, već mnogo štete", rekao je Krajišnik za Sputnjik, a prenosi RTS. 

 

"Povećanje kazne Radovanu Karadžiću s 40 godina zatvora na doživotni zatvor je skandalozna i neprofesionalna odluka Žalbenog vijeća Mehanizma u Haagu", istaknuo je vođa Srpske radikalne stranke i osuđenik haškog tribunala (ICTY) Vojislav Šešelj.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI