Očekuje se odluka Žalbenog vijeća Mehanizma u Hagu

Prepuna sarajevska Vijećnica: Nema ko ne prati javno izricanje presude Karadžiću

Hronika 20.03.19, 14:36h

Prepuna sarajevska Vijećnica: Nema ko ne prati javno izricanje presude Karadžiću
Nakon izrečene presude i cjelokupnog pravnog procesa koji se vodio protiv Radovana Karadžića u Hagu, pojašnjenje i stručno mišljenje dat će pravni eksperati

 

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu danas će izreći presudu po žalbi Radovanu Karadžiću, a javno praćenje izricanja presude u Sarajevu organizirano je u Vijećnici.

 

Praćenje je organizirao Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sarajevo, u prisustvu predstavnika udruženja žrtava rata, javnog i političkog života BiH, stručne i akademske zajednice, diplomatskog kora u BiH, međunarodnih organizacija i nevladinog sektora, studenata

 

Nakon izrečene presude i cjelokupnog pravnog procesa koji se vodio protiv Radovana Karadžića u Hagu, pojašnjenje i stručno mišljenje dat će pravni eksperati.

 

Radovan Karadžić se teretio po dvije tačke optužnice za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti i po četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

 

Prvostepenom presudom Pretresnog vijeća iz 2016. godine Radovan Karadžić je proglašen krivim po 10 tačaka optužnice, uključujući i genocid na području Srebrenice i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

 

Organiziranje transparentnog praćenja izricanja presude još jedna je od aktivnosti u okviru mandata Informativnog centra o MKSJ Sarajevo, čime žele pružiti blagovremenu informaciju javnosti o odlukama međunarodnog suda.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI