Udruženje BH novinari uputilo javni protest menadžmentu i upravi

Tražimo od direktorice Edine Fazlagić da na TVSA hitno prestanu s pritiscima, cenzurom i poniženjima!

Mediji 20.03.19, 12:15h

Tražimo od direktorice Edine Fazlagić da na TVSA hitno prestanu s pritiscima, cenzurom i poniženjima!
BH novinari podsjećaju kako se zloupotreba kantonalne TVSA u političke svrhe provodi gotovo dvije decenije

 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari (UO BHN) upućuje javni protest menadžmentu i upravi JP Televizija Sarajevo (TVSA) zbog pritisaka, cenzure i drugih oblika direktnog miješanja u rad novinara i urednika, uključujući i svakodnevno „filtriranje“ informativnog programa u skladu sa partikularnim interesima političara, a ne javnim interesom i pravom na objektivno i pošteno informiranje građana Kantona Sarajevo (KS).

 
Novinari i urednici TVSA su svakodnevno izloženi profesionalnim poniženjima i drugim oblicima ugrožavanja novinarskog integriteta. Uz kreiranje liste tema i sagovornika koji mogu ili ne mogu biti dio programa ovog medija, pojedini novinari se premještaju sa jedne na drugu poziciju na period od dva mjeseca, što donosi dodatnu nesigurnost i negativno utiče na kvalitento obavljenje novinarskih zadataka. Postupanje na takav način predstavlja nedopustiv atak na slobodu izražavanja i slobodu medija, te kršenje prava na siguran i dostojanstven rad.

 

Zbog toga udruga BH novinari zahtijeva od direktorice Edine Fazlagić da hitno osigura zakonom propisane uvjete za rad svih djelatnike na jednak način, u skladu sa općeprihvaćenim standardima slobodnog novinarstva, profesionalne etike i na način kako su oni propisani Uredničkim principima TVSA.    

 

BH novinari podsjećaju kako se zloupotreba kantonalne TVSA u političke svrhe provodi gotovo dvije decenije. Vladajuće strukture ovog kantona mijenjale su direktore,  urednike i upravu TVSA u skladu sa trenutnim političkim ciljevima ili vladajućim koalicijama, a ne na osnovu zakona, javnog interesa i profesionalnih kompetencijama, čime su nanijeli nemjerljivu štetu objektivnosti i kavaliteti javanog infomiranja u KS.

 

Zbog svega navedenog, UO BHN je nedavno, putem Linije za pomoć novinarima, zatražio od Vlade KS i Ministarstvu pravde i uprave KS, te Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH zaštitu slobode izražavanja i javnog interesa u programima TVSA, uključujući i stvaranje uvjeta za slobodan i dostojanstven rad svih novinara i urednika, saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI