Brza reakcija

Novozelandske firme povlače oglase s društvenih mreža jer su uživo prenosile teroristički napad

Hronika 19.03.19, 12:50h

Novozelandske firme povlače oglase s društvenih mreža jer su uživo prenosile teroristički napad
Facebook je u nedjelju priopćio da su u prva 24 sata nakon napada uklonili 1,5 miliona snimaka, od čega je 1,2 miliona blokirano pri samom postavljanju

 

Niz novozelandskih kompanija povukao je danas oglase s društvenih mreža nakon prijenosa uživo smrtonosnih napada na džamije u Christchurchu na Facebooku i objave napadačevog rasističkog manifesta na Twitteru, piše Index.hr.

 

- Westpac NZ suspendirao je do daljnjeg oglašavanje na društvenim mrežama, uključujući Facebook. Razgovarat ćemo s društvenim medijima o objavi štetnih sadržaja - objavila je australska banka na Twitteru.

 

Jučer su Udruga oglašivača Novog Zelanda (ANZA) i Vijeće za komercijalne komunikacije objavili priopćenje u kojem potiču svoje članove da dobro razmisle gdje će utrošiti novac za oglašavanje.

 

- Događaji u Christchurchu otvaraju pitanje - ako vlasnici stranica mogu ciljati potrošače oglasima u mikrosekundama, zašto se ista tehnologija ne može primijeniti kako bi se spriječio prijenos uživo takve vrste sadržaja - stoji u priopćenju.

 

- Tražimo od vlasnika Facebooka i drugih platformi da odmah poduzmu korake kako bi učinkovito smanjili sadržaje ispunjene mržnjom prije nego se dogodi još jedna tragedija koja će se prenositi uživo putem interneta - dodaje se.

 

Facebook je u nedjelju priopćio da su u prva 24 sata nakon napada uklonili 1,5 miliona snimaka, od čega je 1,2 miliona blokirano pri samom postavljanju.

 

Glavni novozelandski cenzor David Shanks u ponedjeljak je službeno svrstao 17-minutni video u kategoriju neprimjerenog sadržaja, što znači da je u Novom Zelandu protuzakonito gledati ga, dijeliti i posjedovati.

 

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern kazala je novinarima da je napadač imao "niz razloga za teroristički čin, a jedan od njih bilo je privlačenje pozornosti javnosti".

 

- Upravo mu to apsolutno možemo uskratiti. Mogu vam garantirati da nećete čuti da izgovaram njegovo ime - rekla je premijerka.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI