Emitovanje s odgodom od 30 minuta

Mjere opreza nakon slučaja Praljak: Presuda Radovanu Karadžiću bez direktnog prijenosa

Hronika 19.03.19, 10:47h

Mjere opreza nakon slučaja Praljak: Presuda Radovanu Karadžiću bez direktnog prijenosa
Iz Mehanizma je saopćeno da će iz operativnih razloga, prijenos izricanja presude Žalbenog vijeća preko interneta biti emitovan sa odgodom od 30 minuta

 

Izricanje presude po žalbi u predmetu Tužilac protiv Radovana Karadžića pred Međunarodnim razidualnim Mehanizmom za krivične sudove (Mehanizam) zakazano je za srijedu, 20. marta 2019. u 14:00 sati u sudnici I ogranka Mehanizma u Haagu, javlja Patria

 

Iz Mehanizma je saopćeno da će iz operativnih razloga, prijenos izricanja presude Žalbenog vijeća preko interneta biti emitovan sa odgodom od 30 minuta.

 

- Akreditovani predstavnici sredstava javnog informisanja koji žele da snimaju izricanje presude to mogu da urade iz medijskog centra u zgradi World Forum ili iz aule zgrade Mehanizma sa odgodom od 30 minuta. Predstavnici sredstava javnog informisanja akreditovani za pristup sudnici ili auli zgrade Mehanizma mogu uživo pratiti izricanje presude po žalbi. Svi akreditovani predstavnici sredstava javnog informisanja koji budu željeli da uđu u aulu Mehanizma kako bi pratili postupak uživo, biće u mogućnosti da to urade. Napominjemo, da je bilo kakvo snimanje prijenosa uživo unutar zgrade Mehanizma strogo zabranjeno.

 

U zgradi World Forum, međutim, izricanje presude po žalbi biće emitovano sa odgodom od 30 minuta. 

 

Iako iz Mehanizma nije detaljnije pojašnjeno zašto će prijenos izricanja presude biti sa odgodom od 30 minuta, pretpostavka je da je učinjeno zbog događaja na izicanju presude haškoj šestorci Jadranko Prlić, Berislav Pušić, Valentin Ćorić, Milovoj Petković, Bruno Stojić i Slobodan Praljak 29. novembra 2017. godine kada je Praljak nakon što mu je izrečena 20-godišnja zatvorska kazna iz bočice koju je držao u ruci popio otrov. Izricanje presude je tada prekinuto, a Praljak je preminuo.  

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI