POLJOPRIVREDNICI ODUSTAJU OD PROIZVODNJE

Propast uzgoja malina u BiH: Tako skupe na pijaci, a tako jeftin otkup... Kilogram prve klase samo 1 KM!

Biznis Klub 17.03.19, 13:30h

Propast uzgoja malina u BiH: Tako skupe na pijaci, a tako jeftin otkup... Kilogram prve klase samo 1 KM!
-Ako se kilogram prve klase maline i ove godine bude plaćao po cijeni od 1 KM, uništit ćemo i preostale zasade – kaže poljoprivrednik Muslija Muslimović

 


Povoljne vremenske prilike ovog vikenda pogoduju poljoprivrednim proizvođačima, koji vrše posljednje pripreme za proljetnu sjetvu. 


Porodica Muslije Muslimovića iz bugojanskog naselja Kula odlučila se na proširenje plasteničke proizvodnje, nakon prošlogodišnjeg lošeg iskustva s plasmanom malina. 


-Malinu smo sijali na površini od 2,5 duluma, ali smo dulum prošle jeseni iskorijenili, jer nismo bili zadovoljni otkupnom cijenom. Isto planiramo uraditi s još pola duluma, jer više ne vidimo perspektivu u malinarstvu – kazao je ovaj poljoprivrednik.  


Ističe da informacije, kojima raspolažu malinari, nagovještavaju kraj malinarstva i da još uvijek niko od otkupljivača nije ponudio ugovore s akontativnom cijenom maline u 2019.  


-Ako se kilogram prve klase maline i ove godine bude plaćao po cijeni od 1 KM, uništit ćemo i preostale zasade – naglasio je. 


Dodaje da veliku šansu sada vidi u plasteničkoj proizvodnji i da je već zasijao neke sorte povrća, koje planira ponuditi kupcima.  

 

muslija-muslimovic


-U plasteniku od stotinu kvadrata počeli smo sadnju paradajza „matias“, dok u manjem plasteniku planiramo zasijati krastavac. Rasad koristimo, uglavnom, iz vlastite proizvodnje - kaže Mslimović u razgovoru za Fenu. 


Naglasio je, također, da će na jednoj od njiva zasijati 4.000 sadnica paprike „kaptur“, i petsto sadnica žute paprike „babura“. 


- Ove godine smo ranije započeli sjetvu, jer namjeravamo tržištu ponuditi naše proizvode u vrijeme kada se može postići dobra cijena – kazao je. 


Zaključuje kako plastenička proizvodnja zahtijeva dosta ulaganja i puno posla,  ali da se trudom i voljom može ostvariti željeni prinos i kvalitet.  


-Na površini od šezdeset kvadrata, prošle godine imali smo 750 kilograma paradajza, koji smo ponudili komšijama i restoranima. Sve smo prodali, i bili veoma zadovoljni - istaknuo je Muslija Muslimović.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI