FOTO/ Međunarodni dan prava potrošača

Nemoguće je na bh. tržištu naći proizvod koji je obilježen kao GMO: Jedemo (li) genetski modifikovanu hranu?!

Biznis Klub 15.03.19, 15:07h

Nemoguće je na bh. tržištu naći proizvod koji je obilježen kao GMO: Jedemo (li) genetski modifikovanu hranu?!
Danas, na Svjetski dan prava potrošača, ukazujemo na štetnost GMO proizvoda, ali i na prava svih nas da znamo kakvu hranu kupujemo i jedemo

 

 

Povodom 15. marta, Svjetskog dana prava potrošača, Centar za životnu sredinu organizovao je interaktivnu akciju u centru Banjaluke, s ciljem ukazivanja na to kako je teško doći do prave informacije o proizvodima koji se nalaze na našim policama.


- Potrošači najčešće nisu upućeni kakve namirnice se nalaze na našem tržištu. Postoje restriktivni zakoni, ali se proizvodi koji sadrže GMO i dalje mogu pronaći na našem tržištu, a pri tome nisu obilježeni. Prilikom kupovine, građani nemaju informaciju da li svoj novac ulažu za profit GMO kompanija ili štite svoje zdravlje - izjavila je Ivana Kulić, koordinatorica Anti GMO kampanje u Centru za životnu sredinu.

 
Danas je nemoguće na domaćem tržištu pronaći proizvod koji je obilježen kao GMO.
 

- Kao što postoje proizvođači koji žele zaštiti svoj brend te koriste oznaku 'NON GMO', smatramo da se pravo rješenje nalazi u tome da proizvođači koji koriste GMO treba to i da naglase - ističe Ivana Kulić.


Na današnjoj akciji mogli smo vidjeti jednostavan prikaz krave i svinje koje su najčešća stoka za uzgoj na našem području. Kroz improvizivanu lupu građani su gledali u njihov bar kod.

 

zastita-potrosaca-12


Prethodnih mjeseci svjedočili smo planiranim izmjenama zakona na nivou Republike Srpske, kojim bi se dopustilo korištenje GMO stočne hrane. Upravo gore navedene dvije vrste bi bile hranjene istom, a potrošačima bi trebala velika lupa prilikom kupovine da ustanove da li je konačni proizvod GMO.  


Danas, na Svjetski dan prava potrošača, ukazujemo na štetnost GMO proizvoda, ali i na prava svih nas da znamo kakvu hranu kupujemo i jedemo.


U zemlji koja ima mnogo potencijala za organsku poljoprivredu, smatramo da se mali organski proizvođači trebaju podržavati i da tu leži budućnost zadovoljavanja naših potreba za hranom, ali i mogućnost izvoza i konkurentnosti na tržištu, ističse se u saopštenju Centra za životnu sredinu.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI