VIDEO/ Mogu one iz ISIS-a, ali ISIS ne može iz njih

Širi se snimka džihadističkih žena iz izbjegličkog kampa kako napadaju novinarke: 'Zar nisi čitala Kur'an, zar se ne stidiš?'

Hronika 12.03.19, 11:07h

Širi se snimka džihadističkih žena iz izbjegličkog kampa kako napadaju novinarke: 'Zar nisi čitala Kur'an, zar se ne stidiš?'
Čuje se kako viču 'baqiya', što je dio ISIS-ovog slogana 'baqiya wa tatamaddad', što znači 'ostajemo i širimo se'. Pritom se čuje i kako vrijeđaju novinare i bacaju vodu na kamermane

 

Internetom je počela kružiti šokantna videosnimka koja pokazuje nemilosrdne džihadističke nevjeste koje su premještene u izbjeglički kamp nakon posljednjeg rušenja ISIS-ovih uporišta u Siriji. Na snimci se čuje kako te žene viču ISIS-ove slogane i obećaju odanost toj terorističkoj skupini.

 

Na kratkoj snimci se vide žene odjevene u crno od glave do pete, kako drže svoju malu djecu. To je navodno snimljeno tokom njihovog prijevoza iz ISIS-ovog posljednjeg uporišta u Baghouzu prema izbjegličkom kampu.

 

Čuje se kako viču 'baqiya', što je dio ISIS-ovog slogana 'baqiya wa tatamaddad', što znači 'ostajemo i širimo se'. Pritom se čuje i kako vrijeđaju novinare i bacaju vodu na kamermane.

 

Mnoge od tih žena na snimci pokazuju kažiprstom prema nebu, što je gesta mnogih zagovornika ISIS-a koja znači odanost kalifatu.

 

 

Žene koje su bježale iz Baghouza prošle su sedmice viđene kako bacaju vodu na novinare i napadaju žene novinarke jer nisu odjevene prema njihovoj interpretaciji islama. Tako je jedna ISIS-ova žena uhvatila nepokrivenu kosu jedne novinarke i vikala na nju:

 

'Zar nisi čitala Kur'an, zar se ne sramiš?'

 

Druga se žena obrušila na odijevanje jedne novinarke:

 

'Bog proklinje žene koje nalikuju muškarcima!'

 

'Islamska država je ovdje zauvijek!', uzvikivala je jedna od njih.

 

Mnoge od tih žena izjavile su da žele odgajati svoju djecu u ideologiji kalifata, čak i ako njegove teritorijalne cjelovitosti više nema.

 

'Mi smo otišli, no u budućnosti će biti novih osvajanja. Tražit ćemo osvetu, bit će krvi do koljena', rekla je jedna od ISIS-ovih žena, prenosi Daily mail.

 

VEZANI TEKST: U izbjegličkom kampu suprugu borca ISIS-a pitali šta misli o silovanju zarobljenica, njen odgovor šokirao je novinare

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI