Nakon višemjesečnih pravnih bitki

Danas se odvijala prava drama: Ismet Gavrankapetanović vraćen na Medicinu, a nije ni znao! Evo šta kaže o svemu...

Hronika 11.03.19, 16:33h

Danas se odvijala prava drama: Ismet Gavrankapetanović vraćen na Medicinu, a nije ni znao! Evo šta kaže o svemu...
Medicinski fakultet je prijavio prof. Gavrankapetanovića Poreznoj upravi 4. marta, ali to je do danas svima bilo nepoznato...Uslijedila je drama, sa sretnim ishodom jer da se nije reagovalo danas, prijava Medicinskog fakulteta bi propala

 


Danas se odvijala prava drama na relaciji Porezna uprava Federacije BiH - Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", a sve oko konačnog povratka prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na posao na Medicinski fakultet u Sarajevu, piše Oslobodjenje.ba.

 

Naime, prof. Gavrankapetanovića je Medicinski fakultet prijavio Poreznoj upravi FBiH počevši od 4. marta ove godine, na radno vrijeme od 30 minuta, čime mu je uspostavljen radno-pravni status u ovoj ustanovi.

 

Time je ispunjeno ono što od Medicinskog fakulteta mjesecima već traže UO, Senat, Ombudsmeni BiH...

 

No, za to da je prof. Gavrankapetanović prijavljen Poreznoj upravi niko nije znao, pa ni on sve do danas kada je savjestan službenik PUFBiH nazvao Opću bolnicu i pitao šta je sa ovom prijavom.

 

Jer, prof. Gavrankapetanović je bio prijavljen u Općoj bolnici puno radno vrijeme koje je, prema kolektivnom ugovoru, 7,5 sati, i njegovi advokati su još ranije predlagali Medicinskom fakultetu da im se kaže kada će oni profesora prijaviti Poreznoj upravi.

 

Sa tim datumom bi se onda u Općoj bolnici napravio novi ugovor o radu, prema kojem bi prof. Gavrankapetanović 7 sati radio u Općoj bolnici, a 30 minuta na Medicinskom fakultetu.

 

I, tako, nekoliko sati prije isteka roka, otkriveno je da je prof. Gavrankapetanović prijavljen PU, a onda su advokati brzinom svjetlosti nastojali nadoknaditi proteklo izgubljeno vrijeme.

 

Maida Galijatović, advokatica prof. Gavrankapetanovića, objasnila nam je šta se sve dešavalo.

 

- Na kraju su nam kurirom s Medicine poslali odluku o prijavljivanju PU, napravljen je u Općoj bolnici novi ugovor i sve je uspješno završeno, kaže Galijatović.

 

Dakle, prof. dr. Ismet Gavranakapetanović je, nakon višemjesečnih pravnih bitki, konačno ostvario ono što mu pripada. Postao je dio nastavnog osoblja Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

 

A, da službenik PUFBiH nije reagovao?

 

Prijava Medicinskog fakulteta bi propala, jer bi ispalo da profesor puno radno vrijeme radi u Općoj bolnici!

 

Na sve ovo prof. Ismet Gavrankapetanović je poručio: "Meni je najvažnije da se ja vraćam svojim studentima".

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI