NAJAVLJUJE SE 'SREDNJE RJEŠENJE'

Ko je četvrti partner u koaliciji: Novi pregovori Dodika, Čovića i Izetbegovića, klupko se razmotava

Front 09.03.19, 19:07h

Ko je četvrti partner u koaliciji: Novi pregovori Dodika, Čovića i Izetbegovića, klupko se razmotava
Izetbegović najavljuje srednje rješenje koje bi moglo zadovoljiti obje strane

 

 

Naredna sedmica donosi nam nove političke razgovore. Novi sastanak Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, ali po svemu sudeći neće biti poznati četvrti koalicioni partner, barem ne do kraja marta.


Zbog toga se ni Dodik kaže ne želi upuštati u egzibicije, pa sjednicu Predsjedništva oko potvrde mandatara za sastav Vijeća ministara dok se stvari ne iskristališu neće sazivati. Ali optimistično najavljuje - klupko će se razmotati do kraja marta, piše N1.


Prvo dogovor, pa onda sjednica Predsjedništva, istakao je Milorad Dodik, za Nezavisne novine. Ne želi, tvrdi, da budući predsjedavajući Vijeća, Zoran Tegletija, bude žrtva političkih prepirki. No, ko će koju poziciju u Vijeću zauzeti, Dodik tvrdi da tokom dosadašnjih pregovora o tome nije bilo riječi.


- Radi se o tome da se napravi jedan paket svega - od imenovanja kandidata do dogovora o svim detaljima, ali je prethodno rečeno da se napravi nekoliko opštih principa. Vidjećemo hoće li biti to - to, pa ćemo onda ići dalje. Niko nije razgovarao na temu raspodjele resora, niti je ko šta pitao. Jedino je izvjesno da će raspodjela po ministarstvima biti tri Srbina, tri Bošnjaka i tri Hrvata - poručio je predsjednik SNSD-a.


Čeka se najavljeni prijedlog Stranke demokratske akcije. Jer kako predstavnici Republike Srpske ne odustaju od toga da poštuju Odluku o vojnoj neutralnosti, koja znači da ne pristaju na usvajanje Nacionalnog godišnjeg programa, tako ni SDA, kažu, ne odustaje od poštivanja Zakona o odbrani. U njemu jasno stoji da su institucije opredijeljene za NATO integracije. 


Ipak, Izetbegović najavljuje srednje rješenje koje bi moglo zadovoljiti obje strane. A već je izvjesno da ovo pitanje neće biti razmatrano ni na narednoj sjednici aktuelnog sastava Vijeća. U međuvremenu, još nije jasna slika ko će biti, uz navedene tri stranke, četvrti partner. 


U mnogome će zavisiti i od odluke SDP-a krajem marta. Da li će u koaliciju s SDA u Tuzlanskom kantonu. Te ako budu, da li će se i DF okrenuti Stranci demokratske akcije, a ostaviti BH blok?


- Bh. blok je na prethodnim izborima dobio 284 hiljade glasova građana BiH, a HDZ 145 hiljada. I Bh. blok je zaobilazan faktor za vlast, a HDZ ima monopol i u Domu naroda.


N1: Dobro ali nije nezaobilazan faktor pozivan je Bh, blok od strane SDA?


- Ali govorim o političkoj moći. Bez HDZ-a se trenutno ne može, bez Bh. bloka se može, a dobio Bh. blok duplo više glasova, to nešto nije u redu - stav je Nihada Čolpe iz Građanskog saveza.


Čak i kada se sve institucije konstituišu, posla pred političkim predstavnicima je na pretek. Međunarodna zajednica očekuje rad na pospješenju vladavine prava, sprječavanju sukoba interesa, izmjene Izbornog zakona. No, nakon sastanka s aktuelnim Kolegijem Predstavničkog doma BiH, šef Misije OSCE-a, Berton, izašao je krajnje razočaran.


- Mi smo otvorili brojna pitanja i svi su oni govorili naizmjenično, oni su ponavljali pozicije odnosno stajališta svojih stranaka, dakle među njima nije bilo neke interakcije, oni su bili vrlo pristojni u međusobnoj interakciji ali nisam vidio nikakve znake spremnosti da se prevaziđu međustranački sukobi - ocijenio je ranije Bruce Berton, šef misije OSCE-a u BiH.


Da aktuelne političke snage koje će biti dio vlasti, neće značiti bolja vremena za Bosnu i Hercegovinu, stava je dugogodišnji političar Ivo Komšić.


- Nova vlast se neće razlikovati od ove koja je bila prije ove, u zadnjem mandatu, pa i prije toga, uostalom, ove stranke koje sada konstituiraju vlast uglavnom imaju vlast u BiH preko dvadeset godina, nije to nama ništa novo. Međutim, radi se o tome što su sada radikalizirane te ideje koje su bile ratne, na tim idejama je vođen rat ovdje, i to je problem.


Pred strankama i političkim savezima niz je ključnih odluka. Od aktivnih pregovarača za pozicije u vlasti SDA, HDZ-a i SNSD-a, do onih koji bi trebali reći da ili ne koaliciji. Za narednu sedmicu zakazana je i prva sjednica Doma naroda BiH, nakon konstituisanja.

 

Prilog N1 pogledajte ovdje.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI