30 godina interneta

Otac weba upozorava da su mu izum oteli 'pokvarenjaci' i da će ga uništiti

Tehno 08.03.19, 09:37h

Otac weba upozorava da su mu izum oteli  'pokvarenjaci' i da će ga uništiti
Danas Tim Berners-Lee, otac World Wide Weba, međutim, upozorava da su njegov izum "oteli pokvarenjaci" te da bi to moglo dovesti do njegova uništenja, prenose svjetski mediji

 

Prije trideset godina u ožujku mladi britanski softverski inženjer koji je radio u slavnom znanstvenom laboratoriju pokraj Ženeve smislio je sustav kojim će znanstvenici među sobom dijeliti informacije. I promijenio čovječanstvo. 

 

Naime, krajem 1980-ih, dok je bio zaposlen na institutu CERN u Ženevi u Švicarskoj, Tim Berners-Lee je kombiniranjem različitih tehnika usavršio ovo što danas zovemo World Wide Web, sustav koji omogućava linkanje, pregledavanje i sortiranje informacija preko računala povezanih telefonskom mrežom. Zbog toga se danas naziva ocem Interneta. 

 

 Danas Tim Berners-Lee, otac World Wide Weba, međutim, upozorava da su njegov izum "oteli pokvarenjaci" te da bi to moglo dovesti do njegova uništenja, prenose svjetski mediji. 

 

Berners-Lee je bio zadužen za interni imenik CERN-a, ali su ga zanimali načini na koje bi se omogućilo tisućama znanstvenika diljem svijeta koji su surađivali s europskim istraživačkim laboratorijem da lakše dijele informacije o svom radu.  

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI