POČEO KAO FOTOREPORTER OSLOBOĐENJA

U Centru kulture i mladih u Sarajevu izložba fotografija 'Identity' poznatog bh. fotografa Mladena Pikulića

Kultura 06.03.19, 14:26h

U Centru kulture i mladih u Sarajevu izložba fotografija 'Identity' poznatog bh. fotografa Mladena Pikulića
Nakon stečenog fakultetskog obrazovanja, Pikulić počinje raditi kao fotoreporter u Oslobođenju te postaje član ULUPUBiH, gdje je pred sami rat dva puta za redom osvajao godišnju nagradu za fotografiju. Dobitnik je i brojnih međunarodnih nagrada i priznanj

 

 


Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo organizuje izložbu fotografija “Identity” BH fotografa Mladena Pikulića. Svečano otvaranje izložbe zakazano je u subotu, 9. marta, u Foto galeriji Jelićeva, sa početkom u 19 sati.


Fotografija je u Pikulićevom životu prisutna od samog djetinjstva, zahavljujući bratu, Nini Pikuliću, uredniku fotografije sarajevskog AS-a i Oslobođenja.


Ubrzo nakon stečenog fakultetskog obrazovanja, Pikulić počinje raditi kao fotoreporter u Oslobođenju te postaje član ULUPUBiH, gdje je pred sami rat dva puta za redom osvajao godišnju nagradu za fotografiju. Dobitnik je i brojnih međunarodnih nagrada i priznanja.


Za vrijeme studija žurnalistike već je postao profesionalni fotoreporter u Oslobođenju. Rock koncerti i tema akta bili su glavna tema njegovog rada sve do rata. Učestvovao je na bezbroj izložbi i za svoj rad dobio je mnoge nagrade od kojih izdvajamo dvije godišnje nagrade za fotografiju ULUBiH-a.


Posljednjih dvadeset godina uspješno vodi svoju foto agenciju Fotoland u Rotterdamu.


Ispred njegovog objektiva stajale su sirijske izbjeglice, poznate ličnosti iz umjetnosti i kulture, kraljevska porodica i premijeri Holandije. Prikaze njegovih foto monografija i izložbi objavile su sve vodeće holandske novine kao i neki svjetski mediji poput BBC-a, Washington Post-a i British Journal of Photography.


Za svoj rad u Holandiji dobio je nekoliko međunarodnih i holandskih nagrada od kojih je najznačajnija svjetska foto nagrada International Photo Awards Alzheimer i holandska nagrada Zilveren Camera, druga nagrada u kategoriji portreta.
              

Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena. Danas mnoge organizacije u svijetu obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom u kojima to još nije. Tim povodom Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, 7. marta  organizovat će multimedijalni umjetnički program ”Majci s ljubavlju” u kojem će učešće uzeti mališani iz projekata škole baleta, glume, slikanja, plesa, pjevanja…
              

Program će biti održan  u velikoj sali Centra kulture i mladih-Jelića broj 1. sa početkom u 18 sati.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI