Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS

Nihad Kreševljaković dobitnik prestižne evropske nagrade Kairos

Kultura 06.03.19, 11:47h

Nihad Kreševljaković dobitnik prestižne evropske nagrade Kairos
U objašnjenju žirija povodom izbora Kreševljakovića kao ovogodišnjeg dobitnika nagrade navodi se da je Kreševljaković "višestruko talentovan kulturni radnik, sa naglašenom sposobnošću umrežavanja, kao i inspiracija i mentor brojnim kolegama"

 

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković dobitnik je ovogodišnje nagrade Kairos, jedne od najprestižnijih evropskih kulturnih nagrada.

 

Ovu nagradu njemačka Fondacija Alfred Toepfer dodjeljuje evropskim umjetnicima i naučnicima koji djeluju u području likovne i teatarske umjetnosti, muzike, arhitekture, dizajna, filma, fotografije, književnosti i žurnalizma.

 

Nagrada Kairos dodjeljuje se pojedincima za njihova umjetnička postignuća, ali i producentima, direktorima festivala, izdavačima, vlasnicima umjetničkih galerija i drugim osobama koje značajno doprinose razvoju evropske umjetnosti i kulture.

 

Cilj je odavanje priznanja istaknutim pojedincima koji sa poduzetnošću, upornošću i kreativnošću doprinose razvoju evropske kulture i interkulturalnog razumijevanja. Nagrada je nazvana po grčkom bogu Kairosu, inače bogu "pravog trenutka" i namjera joj je da ohrabri i promoviše dobitnike u "pravom trenutku tokom njihove karijere".

 

Nihad Kreševljaković diplomirao je na Odsjeku historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Tokom opsade Sarajeva, zajedno sa prijateljima, snimao je prizore iz života pod opsadom i dokumentovao svakodnevnicu svojih sugrađana, a nakon rata jedan je od suosnivača lokalne nevladine organizacije Videoarhiv-Biblioteka Hamdija Kreševljaković. Jedan je od autora filma "Sjećaš li se Sarajeva", koji se bavi periodom opsade, a od 2012. do 2016. bio je na funkciji direktora Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a.

 

U objašnjenju žirija povodom izbora Kreševljakovića kao ovogodišnjeg dobitnika nagrade navodi se da je Kreševljaković "višestruko talentovan kulturni radnik, sa naglašenom sposobnošću umrežavanja, kao i inspiracija i mentor brojnim kolegama".

 

- Sa sumornom političkom i ekonomskom situacijom u svojoj domovini djeluje kombinirajući idealizam, istrajnost i pragmatizam. Komitet za dodjelu Kairos nagrade prepoznao ga je kao predstavnika vitalne, ali finansijski izraženo osiromašene i nepodržane kulturne scene u devastiranom regionu, čiji predvodnici rijetko uživaju adekvatnu pažnju zapadne Evrope i još rjeđe dobijaju priznanje za svoj rad - ističe se u objašnjenju.

 

Dobitnike nagrade bira nezavisni žiri u čijem je sastavu, ove godine predsjednik Lisztove muzičke škole u Weimaru Christoph Stölzl, autorica i novinarka Christine Eichel, umjetnička direktorica teatra Maxim Gorki u Berlinu Shermin Langhoff, izvršna direktorica Vile Aurora i kuće Thomasa Manna Heike Catherina Mertens, Monika Sandhack iz ZDF Kultur/3sat kulturzeit i umjetnička direktorica međunarodnog muzičkog festivala Internationales Beethovenfest u Bonnu Nike Wagner.

 

Nagrada Kairos dodjeljuje se od 2007. godine, a među dosadašnjim dobitnicima su i muzikolog Albrecht Dümling, islandski pisac Andri Snaer Magnason, teatarska producentica Shermin Langhoff, koreograf Sidi Larbi Cherkaoui... Iz BiH i regije, prije Nihada Kreševljakovića nagrada Kairos dodjeljena je 2014. i rediteljici Jasmili Žbanić.
 

Nihadu Kreševljakoviću će nagrada Kairos za 2019. biti uručena 28. aprila u pozorištu "Deutsches Schauspielhaus" u Hamburgu. Na dodjeli će, pored predstavnika Fondacije Alpefred Topefer i žirija, o dobitniku nagrade govoriti i holandski pisac i novinar Chris Keulemans. Također, bit će prikazan i kratki dokumentarni film o Nihadu Kreševljakoviću u produkciji "3sat kulturzeit", a u muzičkom dijelu programa nastupit će Amira Medunjanin i Ante Gelo, saopćeno je iz Festivala MESS.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI