Delegacija EU dala rok do kraja marta

Ako ste diplomirali na ovih šest univerziteta u BiH, vaše diplome bi mogle postati nevažeće

Hronika 02.03.19, 21:00h

Ako ste diplomirali na ovih šest univerziteta u BiH, vaše diplome bi mogle postati nevažeće
Po ko zna koji put, stvarni obrazovni problem zakočila je - POLITIKA. Naime, posljedice ovakvog pristupa mogu biti dalekosežne. Isključenje iz Erasmus+ programa i prestanak važenja univerzitetskih diploma u EU su posljedice kakvima visoko obrazovanje u postratnoj BiH još nije svjedočilo

 

Akreditacija visokoškolskih ustanova u BiH preduslov je za njihovo učešće u međunarodnim akademskim programima kakav je Erasmus+. Međutim, zahvaljujući etničkim previranjima unutar Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje, ova ustanova je od 2016. godine blokirana u provedbi procesa institucionalne akreditacije studijskih programa visokoškolskih ustanova u BiH. To znači da niti jedna visokoškolska ustanova trenutno ne može biti reakreditovana od strane Agencije, piše portal 6yka.com.

 

Ukupno šest univerziteta je prošle godine ostalo bez akreditacije, koja im zahvaljujući blokadi rada Agencije još nije produžena. Radi se o Univerzitetu u Zenici, Univerzitetu u Banjaluci, Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci, Visokoj školi „Banja Luka College“ i Nezavisnom univerzitetu u Banjaluci.

 

Delegacija EU u BiH je Agenciji za visoko obrazovanje BiH dala rok da do 31. marta 2019. godine spomenutim visokoškolskim ustanovama produži akreditaciju, što je po Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju BiH i dužna da napravi. Ako se to do 31. marta ne desi, ovih šest univerziteta će biti izbačeni iz Erasmus+ programa, a njihove diplome bi vremenom mogle postati nevažeće u EU.

 

Po ko zna koji put, stvarni obrazovni problem zakočila je - POLITIKA. Naime, posljedice ovakvog pristupa mogu biti dalekosežne. Isključenje iz Erasmus+ programa i prestanak važenja univerzitetskih diploma u EU su posljedice kakvima visoko obrazovanje u postratnoj BiH još nije svjedočilo.

 

"Ukoliko ne reagujemo, ne samo da ćemo biti izbačeni iz Erasmus+ programa, već bi i diplome onih koji ove godine završavaju fakultet mogle postati nevažeće u Europskoj uniji.Drugim riječima, ako odlučite da tražite posao u Austriji, Njemačkoj i Švedskoj, imajte na umu da bi vam te zemlje mogle dovesti u pitanje validnost diplome, jer ste fakultet završili na univerzitetu koji nije akreditovala državna Agencija za visoko obrazovanje", naveo je u svom autorskom tekstu za BUKU dugogodišnji studentski aktivista Samir Beharić.

 

Danas je stiglo i saopštenje rukovodstva i članova bh. ogranka Erasmus Student Networka (ESN), jedne od najvećih međunarodnih studentskih organizacija u svijetu, koji su pozvali odgovorne da što prije pristupe reakreditaciji univerziteta u BiH i riješe krizu koja bi najviše pogodila studentsku populaciju u BiH.

 

"Kao organizacija koja u svom članstvu okuplja bivše i trenutne Erasmus studente iz BiH, ali i strane Erasmus studente koji trenutno studiraju u BiH, skrećemo pažnju na potencijalno katastrofalne posljedice koje bi ova blokada mogla imati za studentice i studente u BiH. Povrh svega, naši profesori neće biti u mogućnosti da preko evropskih programa stječu nova znanja koja bi prenosili na svoje studente", naveli su oni  u svom saopštenju za javnost.

 

Šta o svemu kažu na Univerzitetu u Banjaluci možete pročitati OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


 

BLIN
KOMENTARI