FOTO/ AKADEMIJA POVODOM DANA NEZAVISNOSTI

Svečano u sarajevskoj Vijećnici: 'Uprkos opstrukcijama, BiH sigurnim korakom ide naprijed!'

Front 01.03.19, 20:55h

Svečano u sarajevskoj Vijećnici: 'Uprkos opstrukcijama, BiH sigurnim korakom ide naprijed!'
Zvanicama - predstavnicima vlasti u BiH, diplomatskog kora, vjerskih zajednica i mnogim drugim gostima obratio se član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović


 

U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, zajednička svečanost Grada Sarajeva, Sarajevskog kantona i njegovih općina te Foruma parlamentaraca 1990. 


Zvanicama -  predstavnicima vlasti u BiH, diplomatskog kora, vjerskih zajednica i mnogim drugim gostima obratio se član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović


Između ostalog je naglasio da 1. mart ima nezamjenjiv značaj u kalendaru značajnih datuma, u cjelokupnoj historiji BiH jer su se tog datuma 1992. godine, građani BiH dvotrećinskom demokratskom voljom opredijelili na referendumu za nezavisnu, cjelovitu i demokratsku BiH koja je postala međunarodno priznata država svih naroda i građana koji u njoj žive. 


Referendum je bio primjer demokratske  prakse, dodao je Džaferović te istaknuo izuzetan doprinos zastupnika u tadašnjoj Skupštini Republike Bosne i Hercegovine čija je odluka osigurala dotojanstveno vraćanje suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta BiH. 


- Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su historijska, politička i pravna činjenica koju niko nikad neće moći osporiti. Na tom putu je bilo, ima i biće i dalje brojnih iskušenja - kazao je član državnog Predsjedništva podsjećajući na velike žrtve najboljih sinova BiH koji su dali živote za nezavisnu domovinu. 


- Ideja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i dalje je trn u oku retrogradnih snaga. Politička nestabilnost, nedovoljan razvoj i trvenja stvaraju ambijent u kojem mladi ljudi žele otići iz zemlje, a naš cilj je sistem u kojem će željeti da ostanu - rekao je. 


Uprkos osptrukcijama, zaključio je Šefik Džaferović, bosanskohercegovački put ka pozitivni ciljevima je ipak siguran. 


- Očekujemo kandidatski status zemlje za članstvo u Evropskoj uniji, a zemlja je pokrenuta i ka NATO putu - istakao je. 


Prof dr. Zijad Šehić, u obraćanju na svečanosti govorio je o historijskim činjenicama u kojima je došlo do referenduma o nazavisnosti BiH održanog 28. februara i 1. marta 1992. godine. 


Mladi ljudi, studenti, čitali su dijelove iz Ustava BiH i poruke njihovoj generaciji, a u muzičkom dijelu programa je nastupio hor „San“. 


Nakon oficijelnog dijela, u nastavku svečanosti je održan koncert maestra Nihada Hrustanbegovića, bosanskohercegovačkog kompozitora filmske muzike i maestra na koncertnoj harmonici.


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI