Fahrudin Radončić 'navija' za koaliciju

SDA i DF će postići dogovor i sutra će se raspasti BH blok... Ja sam u moralnoj prednosti...

Front 27.02.19, 20:53h

SDA i DF će postići dogovor i sutra će se raspasti BH blok... Ja sam u moralnoj prednosti...
SBB je prejaka politička stranka, imamo izvanredan rezultat da bismo bili bilo čija rezervna opcija. Mislim da je to završena priča, da SDA i DF idu zajedno, da će se sutra raspasti BH. blok, da je to "tigar od papira" i mislim da je to dobra stvar, rekao je Radončić

 

Lider SBB-a Fahrudin Radončić je za N1 kazao da smatra da će biti postignut dogovor DF-a i SDA u vezi sa formiranjem vlasti, te da to za SBB predstavlja olakšavajući situaciju.

 

"Mislim da nakon ovih okolnosti, a to je da DF pokazuje tendenciju da uđe u vlast, taj prostor da SBB bude dio vladajuće većine jednostavno nama nije potreban i procjenjujem ukoliko DF i SDA nađu zajednički jezik to će biti olakšanje za SBB, a to je liderstvo u opoziciji ovog puta sa SDP-om", kazao je Radončić i istakao:

 

"Mislim da je to za nas pozitivan rasplet. Mi smo sa SDA-om razgovarali dva puta, te ste imali situaciju da niko nije htio sa SDA i mi smo bili pozvani kao neka vrsta supporta da SDA ne ide sama u državnu vlast. Činjenica da DF to hoće, nama olakšava i čini nas sretnim i mislim da je to prirodno. To je nešto duža priča koja traje duže od izbora. Gospodin Komšić je dobio puno bošnjačkih glasova i zašto njegova stranka ne bi bila u državnoj vlasti sa SDA-om. Ta priča oko ljevice je jedan tigar od papira i nama je žao".

 

Radončić je dodao da "navija" da se desi koalicija DF i SDA.

 

"Ja sam im rekao nakon razgovora sa SDA, koji su bili korektni, da nije napravljena nikakva koalicija. Nisam siguran da SBB treba da bude dio vladajuće većine. Ja navijam da se desi koalicija DF i SDA. Mislim da DF želi u vlast i da će ući u vlast".

 

Šta ako DF odbije? Sutra je sastanak Bh. bloka?

 

"SBB je prejaka politička stranka, imamo izvanredan rezultat da bismo bili bilo čija rezervna opcija. Mislim da je to završena priča, da SDA i DF idu zajedno, da će se sutra raspasti BH. blok, da je to "tigar od papira" i mislim da je to dobra stvar. Neka DF pokaže svoj kapacitet, to je pozitivna stranka i nemam neke primjedbe na njih. Hajmo pustiti da oni između sebe dogovore", smatra Radončić.

 

Ostajete li na vlasti u KS?

 

"Rekao sam vam da je ta postavka sa SDP-om bio naš prvi izbor i da sarajevska vlada treba da se osjeća relaksirano što se tiče SBB-a. To treba biti poligon uspjeha i rezultata. Ne vidim da ta Vlada pokazuje neke manjkavosti", dodao je.

 

Jeste li pričali sa Sarajlićem o ulasku u vlast?

 

"Bio je samo jedan poštar, u najpozitivnijem smislu te riječi, da uputi poziv nama kao SBB-u na sastanak. Nije se govorilo o ulasku u vlast, govorilo se o aktuelnoj političkoj situaciji. Komšić je čim je ušao u Predsjedništvo davao neke konfliktne izjave koje ne bih komentarisao", kazao je i poručio:

 

"Da je SDP otišao sa SDA, mi bismo rekli da ne želimo u tu većinu. Mi se ne guramo, te izjave Komšića su obična naklapanja. Mislim da je dobro da njegujemo kulturu dijaloga, posebno nakon svega što se dogodilo nama. Prošao sam montirane optužnice, napise da nisam musliman i da nikada nisam ušao u džamiju, nema uvrede koja nije izrečena na moj račun".

 

Radončić je kazao da on nikoga nije poslao u zatvor.

 

"Ja nikoga nisam poslao u zatvor, to je neko iz SDA uradio. Možda nije gospodin Izetbegović, možda su to uradila braća Karamazovi, njegovi najbliži saradnici", dodao je Radončić i istakao da je on u moralnoj prednosti.

 

"Ja sam u moralnoj prednosti jer svakog mogu pogledati u lice. Kada je u pitanju tolerancija i zaborav toga svega što se dešavalo, čini mi se da sam u ogromnoj moralnoj prednosti nad svima".

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI