Svečanost u Los Angelesu

Dodjela Oscara: 'Zelena knjiga' proglašena za najbolji film, najviše nagrada osvojio 'Bohemian Rhapsody'

Mediji 25.02.19, 08:23h

Dodjela Oscara: 'Zelena knjiga' proglašena za najbolji film, najviše nagrada osvojio 'Bohemian Rhapsody'
Najviše "zlatnih kipića", njih četiri, osvojio je film "Bohemian Rhapsody", biografski film o britanskoj rock skupini Queen

 

 

Film “Zelena knjiga” američkog redatelja Petera Farrellyja trijumfirao je na 91. po redu dodjeli filmske nagrade Oscar koja se u noći s nedjelje na ponedjeljak po našem vremenu održala u kazalištu Dolby u američkog gradu Los Angeles u saveznoj državi Kaliforniji, javlja Jutarnji.hr.


Priča o istinitom prijateljstvu izbacivača Tonyja Lipa (Viggo Mortensen) i svjetski poznatog afroameričkog pijanista dr. Dona Shirleyja (Mahershala Ali) koje je nadvladalo rasne i klasne razlike šezdesetih godina u SAD-u nagrađena je Oscarom za najbolji film, Oscarom za najbolju sporednu mušku ulogu, koji je osvojio Ali, te Oscarom za najbolji originalni scenarij, koji su zajednički osvojili Nick Vallelonga, Brian Currie i redatelj filma Farrelly.

 

“Roma” meksičkog redatelja Alfonsa Cuarona kući je ponijela nagrade za najbolju režiju, najbolju filmsku fotografiju i najbolji strani film, odnosno najbolji film s neengleskog govornog područja. Osvojivši nagradu za najbolju filmsku fotografiju, Cuaron je postao prvi redatelj koji je Oscarom nagrađen u kategorijama za najbolju režiju i najbolju kameru. Također, ovo je prvi puta da Oscar za najbolji strani film ide u Meksiko.


Najviše "zlatnih kipića", njih četiri, osvojio je film "Bohemian Rhapsody", biografski film o britanskoj rock skupini Queen. Glumac Rami Malek nagrađen je Oscarom u kategoriji najboljeg glavnog glumca za ulogu Freddieja Mercuryja, dok je film uz tog Oscara osvojio i nagrade za najbolju montažu, najbolju montažu zvuka te najbolji miks zvuka.

 

Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je britanska glumica Olivia Colman za svoj rad na filmu "Miljenica" grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa. Taj se film može smatrati najvećim "gubitnikom" ovogodišnje dodjele budući da je od mogućih 10 nagrada osvojio samo jednu. Nagradu Oscar za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Regina King za svoj rad na filmu "Kad bi Ulica Beale mogla pričati".

 

Marvelov akcijski spektakl Crna pantera osvojio je tri Oscara i to one za najbolji produkcijski dizajn (Hannah Beachler i Jay Hart), najbolju kostimografiju (Ruth Carter) i najbolju filmsku glazbu (Ludvig Goransson).


 
Najboljom pjesmom iz filma proglašena je pjesma "Shallow" kantautora Lady Gage, Marka Ronsona, Anthonyja Rossomanda i Andrewa Wyatta iz filma "Zvijezda je rođena". Kako je to običaj, tijekom prijenosa izvedene su sve pjesme koje su bile nominirane u kategoriji najbolje pjesme u filmu. Najveće su ovacije pobrali su upravo Lady Gaga i glumac Bradley Cooper za izvedbu pjesme "Shallow".

 

Legenda američkog filma, redatelj i scenarist Spike Lee te scenaristi Charlie Wachtel, David Rabinowitz i Kevin Willmott nagrađeni su Oscarom za svoj scenaristički rad na filmu "Crni član Ku Klux Klana", koji je nastao prema memoarima Rona Stallwortha, prvog crnca koji je radio kao policajac u američkom gradu Colorado Springs u saveznoj državi Coloradu.

 

Najboljim dugometražnim animiranim filmom proglašen je "Spider-Man: Into the Spider-verse", dok je Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film osvojio film "Free Solo". "Čovjek iz sjene" nagrađen je za najbolju šminku i frizuru (Greg Cannom, Kate Biscoe i Patricia Dehaney), dok je "Prvi čovjek" nagrađen za najbolje vizualne efekte (Paul Lambert, Ian Hunter, Tristan Myles i J.D. Schwalm).

 

U konačnici, Oscara za najbolji kratkometražni igrani film osvojio je film "Skin", film "Period. End of Sentence" nagrađen je u kategoriji najboljeg kratkometražnog dokumentarnog filma, dok je Oscara u kategoriji najboljeg kratkometražnog igranog filma osvojio film "Bao".

 

Poput dodjele iz 1989. godine, ni ovogodišnja dodjela Oscara nije imala domaćina. Naime, američki komičar i glumac Kevin Hart trebao je voditi 91. dodjelu Oscara, međutim od tog je angažmana odustao nakon što su aktualizirani homofobni tweetovi koje je objavio 2009. i 2010. godine.

 

Unatoč tome, dodjeli nije nedostajalo humora. Prezenteri pojedinih nagrada najčešće su se šalili na vlastiti račun ili na račun filmova u kojima su glumili. Pobjednički govori nerijetko su bili i srčani i promišljeni, međutim niti jedan nije bio osobito pamtljiv. Dodjela nagrada i dalje djeluje dugačko, međutim to je nešto s čime će se ljubitelji filma čini se morati pomiriti. Naime, ove je godine relativno brzo ugašena ideja da se neke nagrade dodijele tijekom reklamnih stanki. Dok je teško povjerovati da će dodjela iduće godine također biti bez voditelja, gotovo da je sigurno da će se sam prijenos skratiti - samo je pitanje kako.

 

Pobjednici i prezenteri nisu propustili s pozornice bocnuti predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa te su više puta isticali kako "barijere" i "zidovi" nikome ne pomažu. Spike Lee je otišao najdalje te je pozvao sve da se mobiliziraju uoči nadolazećih američkih predsjedničkih izbora koji će se održati 2020. godine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI