'kriza neće upravljati nama'

Kritično u Hadžićima zbog migranata: Načelnik pozvao nadležne da reaguju, a ako ne bude tako...

Hronika 22.02.19, 17:07h

Kritično u Hadžićima zbog migranata: Načelnik pozvao nadležne da reaguju, a ako ne bude tako...
- Još jednom pozivamo nadležne institucije da urade svoj dio posla - kazao je Ejubović

 

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović najavio je na današnjoj konferenciji za medije da će se, ukoliko nadležene institucije ne promijene stanje na terenu kada je riječ o smještaju migranata, u toj općini sami organizovati i zaštiti te formirati krizni štab putem kojeg će upravljati krizom. 

 

- Kriza neće upravljati nama. Ističem da mi želimo biti dio rješenja, a ne stvaranja problema - istaknuo je Ejubović na konferenciji organiziranoj povodom najavljenog dolaska kontingenta od 250 "problematičnih" migranata u bivšu kasarnu "Ušivak" Hadžići iz migracionih centara Unsko-sanskog kantona. 

 

Prvi čovjek Općine ponovio je stavove koje je na jučerašnjoj hitnoj sjednici usvojio zajednički Kolegij Općinskog vijeća i općinskog načelnika te najavio moguće mjere koje će lokalna zajednica poduzeti u slučaju pogoršanja stanja na terenu. 

 

- Još jednom pozivamo nadležne institucije da urade svoj dio posla. Ovo se odnosi prije svega na Vijeće ministara BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Kao što migranti imaju svoja ljudska prava, tako i mi, građani Hadžića imamo pravo na sigurnost i bezbjednost - podvukao je Ejubović. 

 

Naglasio je da na terenu posljedice migrantske krize trpe općine Bihać, Velika Kladuša i Hadžići te je pozvao državu da taj teret ravnomjerno rasporedi. 

 

Iz Općine Hadžići su također poručili da nemaju ništa protiv dislokacije određenog broja migranata iz centara Unsko-sanskog kantona u Kanton Sarajevo radi pružanja bolje zdravstvene zaštite te boljih uslova smještaja i higijene, saopćeno je iz Pres službe Općine Hadžići.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI