FOTO/ Hoće li se steći uslovi za finansijsku deblokadu

Konstituiran Dom naroda, budžet FBiH bit će razmotren po hitnom postupku

Front 20.02.19, 13:14h

Konstituiran Dom naroda, budžet FBiH bit će razmotren po hitnom postupku
U nastavku zasjedanja delegati treba da izaberu delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i novo rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH, a potom će uslijediti razmatranje prijedloga budžeta, ali i finansijskih planova vanbudžetskih fondova za ovu godinu

 

Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu bit će razmotren po hitnom postupku. Tako su glasanjem odlučili delegati na današnjoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je u toku.

 

Ako budžet bude odobren u istom tekstu u kojem ga je u januaru prihvatio Predstavnički dom, steći će se uvjeti za njegovu operativnost, a time i za finansijsku deblokadu Federacije.

 

Delegati su, također, odlučili da danas po hitnom postupku razmotre i prijedlog zakona o izvršenju ovogodišnjeg budžeta. Ista procedura je izglasana i za predložene izmjene aktuelnog federalnog zakona o budžetima, a cilj je da stupi na snagu i ovogodišnji budžet Grada Mostara u situaciji kad ta lokalna zajednica nema gradsko vijeće.

 

Novoizabrani delegati Doma naroda Federalnog parlamenta, na današnjoj konstituirajućoj sjednici su položili zakletvu za naredni četvorogodišnji mandat nakon što im je odluke o dodjeli mandata uručio član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović.

 

U nastavku zasjedanja delegati treba da izaberu delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i novo rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH, a potom će uslijediti razmatranje prijedloga budžeta, ali i finansijskih planova vanbudžetskih fondova za ovu godinu.

 

Do izbora novog rukovodstva, konstituirajuću sjednicu će voditi Lidija Bradara, predsjedavajuća u dosadašnjem sazivu federalnog Doma naroda.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI