video/ osvojili mališane, ali i blagajne

Najbolji animirani filmovi u 21. stoljeću: Oni su pomjerili granice moderne kinematografije

Mediji 18.02.19, 12:08h

Najbolji animirani filmovi u 21. stoljeću: Oni su pomjerili granice moderne kinematografije
Sjetimo se samo nekoliko zaista legendarnih animiranih filmova koji su pomjerili granice moderne kinematografije


Trenutno u bioskopima možemo gledati super zanimljivi animirani film pod nazivom „Ralf razbija internet“ koji nam dolazi iz Walt Disney Studija. Priča oko ovog animiranog filma je zaista uzbudljiva, te je i sam animirani film nevjerovatno zarazan i očekivano je napravio veliki profit na box officeu. 


Ovaj animirani film je samo pokazatelj da nije potrebno praviti filmove sa velikom dozom nasilja i neprimjerenog sadžaja da bi se osvojile blagajne u bioskopima i napravio odličan profit. Sjetimo se samo nekoliko zaista legendarnih animiranih filmova koji su pomjerili granice moderne kinematografije.


Frozen (2013)


Šta reći o filmu koji je toliko promijenio u glavama mališana, da danas gotovo da nema djevojčice koja ne bi voljela da bude Ana ili Elza, jedna od junakinja iz ovog filma. Ovaj animirani film je zaista remek djelo koje je izašlo iz kuhinje Walt Disney Studija.

 


Priča se odvija oko djevojčice Ane, koja uz pomoć svojih prijatelja, snješka Krištofa i irvasa Svena pokušava da spasi svoju sestru Elzu od čarolije kojom je ova začarana i da spasi svoj dom i svoje kraljevstvo od vječnog snijega. U jednoj prelijepoj atmosferi, ova priča pokazuje kako drugarstvo i ljubav prema bližnjima mogu da preskoče sve prepreke. 
Ovaj film je doživio veliku slavu i dan danas, gotovo četiri godine nakon što je bila premijera, Frozen je jedan od najboljih animiranih filmova ikad napravljenih.


Kung Fu Panda (2008)


Ovaj animirani film je nakon velikog uspjeha prvog dijela doživio još dva nastavka, te je sigurno da se mora naći na ovoj listi. Paramount Pictures je studio koji stoji iza ovih nevjerovatno uzbudljivih animiranih filmova. 

 


Priče se odigrava u maloj kineskoj provinciji, gdje simpatični, ali nevjerovatno nespretni Panda pod imenom Po sanja da će jednog dana postati veliki majstor kung-fua. Jednom prilikom u hramu se organizuje manifestacija gdje se bira „izabrani“ kung-fu majstor kako je to naznačeno u drevnom proročanstvu. Čudnim spletom okolnosti ispostavlja se da je baš Po osoba koja je izabrana od strane proročanstva da spasi zemlju i tu počinje sjajna avantura gdje Po sa svojim prijateljima se bori protiv sila zla. 


Ukoliko niste gledali nijedan od nastavaka ove odlične trilogije, svakako vam preporučujemo da ga pogledate sa svojim mališanima. 


Finding Nemo (2003)


Morska avantura u produkciji Walt Disney Studija ugledala je svjetlost dana sada već davne 2003. godine, ali i dan danas i stari i mladi se rado vraćaju ovom naslovu da ga pogledaju iznova. 2016 godine izašao je i nastavak ovog filma pod naslovom Finding Dory, te ako niste pogledali ovaj film imate našu preporuku za oba nastavka. 
Priča se odvija ispod vode, gdje dvije ribice, otac (Marlin) i sin (Nemo) imaju glavne uloge. Nesrećnim spletom okolnosti Nemo se gubi i odlazi daleko od kuće, a njegov otac kreće u potragu za njim. 

 


Ovaj naslov i podvodna tema su osvojili srca publike odmah i donijeli su veliki profit producentskoj kući. Popularnost ovog naslova nije se zadržala samo na animiranom filmu, nego su nastale i video igre, pa čak i slot mašina proizvođača WMS pod nazivom Nemos Voyage. U svakom slučaju podvnodne teme su se pokazale kao vrlo profitabilne teme za producente animiranih filmova, jer pored ova dva nastavka Nema, nastali su još neki naslovi poput Song of the Sea, Princeza Sirena i još neki drugi. 


How to Train Your Dragon (2010)


Par godina nakon velikog uspjeha sa Kung Fu Pandom, Paramount je napravio još jedan sada već legendarni animirani film sa ne tako poznatom tematikom. Film je rađen na osnovu popularne knjige spisateljice Kreside Kovel.  Ipak, How to Train Your Dragon je doživio toliki uspjeh da je do danas napravljeno još dva nastavka. 

 


Nevjerovatno originalna i zabavna priča se odigrava oko malog vikinškog sela čiji su najveći neprijatelji zmajevi. Sin poglavice nije baš vješt ratnik, ali igrom slučaja uspijeva da se sprijatelji sa mladim zmajem i njihovo prijateljstvo uspijeva da pomiri vjekovnu svađu između zmajeva i vikinga. 


Još jedna poučna priča, koja je pretočena u ovaj više nego zanimljivi film. 


Zootopia (2016)


Još jedan u nizu velikih hitova koji je izašao iz produkcije Walt Disney Studija. Mnogo zabavna priča o imaginarnom gradu gdje sve životinje žive u slozi i gdje glavna junakinje, maleni zeka pod imenom Džudi Hops mašta da jednog dana postane policajac.

 


Snovi joj se ostvaruju, ali u to vrijeme dolazi do porasta kriminala u inače prilično miroljubivom gradu, te policajka Hopa u saradnji sa sitnim prevarantom, lisicom Nikom uspijeva da riješi misteriju i da vrati spokoj u grad Zootopiju. 


Eto, ovo je bila naša kratka lista, koja je, kao i sve liste, pomalo subjektivna. Sigurni smo da smo propustili neki od odličnih animiranih naslova poput Coco, Incredibles, Toy Story i drugih...

 

Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
 

 

BLIN
KOMENTARI