Ključni sastojak za budućnost autoindustrije

Nalazišta litijuma izazvat će ekonomski bum u BiH i Srbiji: 'Imamo fantastično bogatstvo!'

Biznis Klub 18.02.19, 08:16h

Nalazišta litijuma izazvat će ekonomski bum u BiH i Srbiji: 'Imamo fantastično bogatstvo!'
Molimo ih da taj proces saznavanja kako se izdvaja litijum iz jadarita ubrzaju, a mi ćemo pronaći investitora da taj litijum navećim dijelom sačuvamo ovde u Srbiji i da onda napravimo fabriku električnih vozila, onda bi to bio strašan bum koji bi mnogo značio za Podrinje, ne samo sa naše strane već i za Republiku Srpsku i dobar dio BiH, rekao je Vučić

 

Predsjednik Aleksandar Vučić kazao je ove sedmice da će realizacija projekta Jadar biti bum za razvoj Srbije i Podrinja, s obzirom da tu ima 10% svjetskih nalazišta litijuma.
Podsjetimo da se od litijuma prave baterije za električna vozila zbog čega je on ključni sastojak za budućnost automobilske industrije.
 
 
– To je jedna od najvećih nada za Srbiju, riječ je o mineralu jadarit i sad je pitanje kako da se izvuče litijum koji je neophodan za baterije za električna vozila – rekao je Vučić odgovrajući na pitanja novinara.
 
 
Vučić ističe da se kod Loznice nalazi 10 posto svjetskih rezervi litijuma, što je fantastično bogatstvo.
 
 
– Nažalost, neki su prije 15 godina dali istraživačka prava budzašto, ali da ne ulazim u sve to i da se nisu dogovorili da moraju da prave ovde finalnu fabriku na teritoriji Srbije ili teritoriji Podrinja, ali da to ostavimo po strani – napomenuo je Vučić.
 
 
Kaže da razgovara o svemu tome sa kompanijom Rio Tinto, koja realizuju projekat Jadar, a ta da kompanija već vodi razgovore sa Kinezima, pošto tu ima 26 sastojaka iz kojih treba izvući litijum, što je tehnološki komplikovan proces.
 
 
– Molimo ih da taj proces saznavanja kako se izdvaja litijum iz jadarita ubrzaju, a mi ćemo pronaći investitora da taj litijum navećim dijelom sačuvamo ovde u Srbiji i da onda napravimo fabriku električnih vozila, onda bi to bio strašan bum koji bi mnogo značio za Podrinje, ne samo sa naše strane već i za Republiku Srpsku i dobar dio BiH – rekao je Vučić.
 
 
To je od ogromnog značaja, dodao je Vučić.
 
 
(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
 
 
BLIN
KOMENTARI