INICIJATIVA 'KRUGA 99'

Hoće li Sarajevo jednu ulicu nazvati po nedavno preminulom akademiku Ljubomiru Berberoviću?

Hronika 17.02.19, 14:18h

Hoće li Sarajevo jednu ulicu nazvati po nedavno preminulom akademiku Ljubomiru Berberoviću?
Mirko Pejanović smatra da je Berberović bio posebna veličina - naučna i u vlastitoj struci, kao i ljudska veličina koju su odlikovali dobronamjeran pristup svim ljudima te društveno-aktivistički doprinos općem dobru svoje zajednice

 

Profesor dr. Mirko Pejanović koji je odnedavno u redovnom članstvu Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, inicirao je da jedna od sarajevskih ulica dobije ime po nedavno preminulom dugogodišnjem članu Akademije nauka i umjetnosti BiH, istaknutom biologu i genetičaru, Ljubomiru Berberoviću


Pejanović je na današnjoj sesiji asocijacije nazavisnih intelektualaca "Krug 99" predložio toj asocijaciji da kod nadležnih formalizuje taj zahtjev skupa sa saradničkim organizacijama. 


Pejanović smatra da je Berberović bio posebna veličina - naučna i u vlastitoj struci, kao i ljudska veličina koju su odlikovali dobronamjeran pristup svim ljudima te društveno-aktivistički doprinos općem dobru svoje zajednice. 


- U nastojanju da se Bosni ponovno potvrdi suverenitet i međunarodni subjektivitet, uvjerljivo je pridobijao one koji baš nisu bili voljni to priznati. "Lažu vas da je rješenje podjela BiH i da ovdje nije moguć zajednički život", govoro je takvima Berberović, što je najviše 'dolilo vode na mlin' kad je Srpskom građanskom vijeću predložena nagrada alternativna Nobelovoj nagradi za mir - rekao je Pejanović. 


O akademiku Ljubomiru Berberoviću, tokom današnje sesije "Kruga 99" govorio je i predsjednik te asocijacije Adil Kulenović podsjećajući da je akademik bio njen dugogodišnji potpredsjednik i jedan od osnivača.


- Profesor Berberović je bio jedan od osnivača i potpredsjednik "Kruga 99" do posljednjeg dana života. Rijetko kada nije učestvovao u više od 800 održanih redovnih sesija, preko 200 okruglih stolova, naučnih skupova, brifinga i promocija, a pogotovo u formuliranju javnih inicijativa, apela i poziva domaćoj i svjetskoj javnosti. Hiljadu dana za čatvrt stoljeća - naveo je Kulenović. 


Žilavost opstanka Asocijacije "Krug 99" koja je djelovala i u ratu i miru, sve do danas, značajnim dijelom je, po riječima Kulenovića, rezultat Berberovićevog definisanja, već pri osnivanju, kriterija i svrhe okupljanja.


O Ljubomiru Berberoviću, njegovim naučnim i profesionalnim djelima i referensama te ljudskim vrlinama, u posebnom dijelu današnje sesije "Kruga 99", posvećenom isključivo njemu u čast, govorili su i Bojan Šošić te Berberovićeva kćerka Jesenka koja se emotivno osvrnula na životne putokaze njenog oca.


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI