građani na nogama

Protesti '1 od 5 miliona' u Beogradu ne jenjavaju, građani potpisuju "Sporazum sa narodom"

Hronika 16.02.19, 19:02h

Protesti '1 od 5 miliona' u Beogradu ne jenjavaju, građani potpisuju
Građanima "Sporazum sa narodom" u dva primjerka dijele predstavnici 34 opozicione političke organizacije koje su ga potpisale i koje tim potpisom garantuju njegovo sprovođenje

 

Građanski protest protiv vlasti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pod parolom "Jedan od pet miliona" počeo je na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, gdje bi učesnicima trebalo da se obrate advokat Božo Prelević i predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

 

Posle govora, okupljeni će krenuti u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

 

Građani danas na protestu u Beogradu mogu da potpišu i "Sporazum sa narodom".

 

Na platou je postavljeno oko dvadesetak kutija u koje građani ubacuju potpisan primjerak "Sporazuma sa narodom". 

 

Građanima "Sporazum sa narodom" u dva primjerka dijele predstavnici 34 opozicione političke organizacije koje su ga potpisale i koje tim potpisom garantuju njegovo sprovođenje. Jedan primjerak građani ubacuju u kutiju, a drugi zadržavaju za sebe.

 

Učesnici nose transparente - "Pozlilo nam je od tvojih uspeha", "Istina je dragocena zato je retko koristiš", "Vučiću super si, ali sada idi", "Vučić je najhrabriji na svetu, jer se ničega ne stidi". 

 

Učesnicima se dijeli list "Danas".

 

Protest možete pratiti uživo na Fejsbuk stranici N1 Srbija.

 


Proteste "Jedan od pet miliona" podržao je određen broj profesora nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu, kulturnih radnika i advokata.

 

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

 

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtjevi su se dopunjavali.

 

Zatraženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izvještava o svim političkim opcijama, i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

 

Građani zahtijevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsjednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i da ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović podnese ostavku.

 

Upućen je poziv na dogovor i zahtjev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promjene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana.

 

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, kao što su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI