Sindikat BHRT-a protiv rukovodstva

Nakon niza skandala građani neće da plaćaju RTV taksu, ugroženo je oko 1.000 radnih mjesta

Mediji 08.02.19, 15:45h

Nakon niza skandala građani neće da plaćaju RTV taksu, ugroženo je oko 1.000 radnih mjesta
Apelujemo menadžmentu BHRT-a da u skladu sa svojim ovlastima preduzme hitne mjere i promptno pokrene postupak smjene odgovornih, saopćeno je iz Sindikata

 

Sindikalna organizacja BHRT-a izražava zabrinutost zbog informacija o padu naplate RTV takse u januaru 2019. godine i strahuje da bi to finansijski moglo ugroziti budućnost BHRT-a i oko hiljadu zaposlenih radnika u Javnom servisu BiH.

 

- Tražimo od menadžmenta BHRT-a da saopći kakvo je stanje s naplatom RTV takse poslije niza skandala u BHRT-u i najava brojnih građana da više neće plaćati RTV taksu. Smatramo da je pad naplate RTV takse direktna posljedica loše uređivačke politike BHRT-a, koja je okrenula javnost protiv sebe - citat je iz saopćenja ove sindikalne organizacije.

 

Ona ne podržava i osuđuje uređivačku politiku koja je odstupila od proklamovanih uređivačkih načela BHRT-a, kao i istupe pojednih urednika u programu BHRT-a i na društvenim mrežama. Takvo ponašanje odgovornih urednika i njihovi javni istupi, od zabrane srebreničkog cvijeta, provociranja javnosti na društvenim mrežama, do neustavnog obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske, imaju za cilj urušavanje Javnog serivsa BiH kako u programskom tako i u finansijskom smislu, smatra ovaj sindikat.

 

- Apelujemo menadžmentu BHRT-a da u skladu sa svojim ovlastima preduzme hitne mjere i promptno pokrene postupak smjene odgovornih. Također od menadžmenta BHRT-a zahtijevamo da saopći informaciju o reorganizaciji i sistematizaciji u BHRT-u, o kojoj saznajemo na hodnicima, te da prije usvajanja upozna i konsultuje i predstavnike Sindikalne organizacije BHRT-a - citat je iz saopćenja Upravnog odbora ovog sindikata. 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI