Foto / Na adresi Koševo 7

Galerija primijenjenih umjetnosti i dizajna otvorena u Sarajevu

Kultura 06.02.19, 20:17h

Galerija primijenjenih umjetnosti i dizajna otvorena u Sarajevu
Novootvoreni prostor za njihov umjetnički izraz bit će i prodajno mjesto originalnih eksponata, kao i prostor za pojedinačne izložbe i susrete umjetnika s građanima te za namjenske edukativne sadržaje

 

Galerija Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH) Bosne i Hercegovine otvorena je večeras u Sarajevu. 

 

Članovi Udruženja nazvali su to radosnim trenutkom na koji su čekali više od 20 godina jer su reprezentativnu gradsku galeriju te vrste izgubili u proteklom ratu. 

 

Novootvoreni prostor za njihov umjetnički izraz bit će i prodajno mjesto originalnih eksponata, kao i prostor za pojedinačne izložbe i susrete umjetnika s građanima te za namjenske edukativne sadržaje. 

 

galerija-primijenjenih-umjetnosti-i-dizajna-sarajevo-1

 

Predsjednica Amila Smajović kazala je novinarima da će  rad članova Udruženja, odnosno primijenjena umjetnost, sada biti vidljivija, snažnije i ekspresivnije prisutna na umjetničkoj i kulturnoj sceni Sarajeva odnosno Bosne i Hercegovine. 

 

galerija-primijenjenih-umjetnosti-i-dizajna-sarajevo-2

 

Inicijatorica, dizajnerica Amra Zulfikarpašić, uz napomenu da „svaki grad bivše Jugoslavije ima galeriju koja prodaje djela primijenjene umjetnosti“, navodi da poslijeratno otvaranje sarajevske, u kojoj su također izloženi umjetnički originali, znači i korak više ka obogaćivanju turističke ponude grada. 

 

galerija-primijenjenih-umjetnosti-i-dizajna-sarajevo-4

 

Član Udruženja Almin Zrno smatra da je novootvoreni prostor važan zbog građana jer imaju priliku vidjeti ono najbolje iz strukovnog udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera. 

 

galerija-primijenjenih-umjetnosti-i-dizajna-sarajevo-5

 

Kantonalni ministar kulture Mirvad Kurić ističe da Sarajevo, sa svojim brojem stanovnika, ima interesantnu kulturnu i umjetničku scenu te najavljuje otvaranje još prostora za umjetnički izraz. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI