održavanje kućanskih aparata

Čistite li kuhalo za vodu? Evo kako ćete najlakše odstraniti kamenac koji se u njemu taloži

Auto & Dom 05.02.19, 15:14h

Čistite li kuhalo za vodu? Evo kako ćete najlakše odstraniti kamenac koji se u njemu taloži
Ono što je potrebno svim našim kućnim aparatima jeste redovno održavajne i čišćenje


Električna kuvala za vodu su postala naša svakodnevnica i najelegantniji način da brzo zagrejemo vodu do ključanja za čaj i instant kafe.

 

Ono što je potrebno svim našim kućnim aparatima jeste redovno održavajne i čišćenje. Kada je električno kuvalo za vodu u pitanju, ono što je za njega potrebno uraditi s vremena na vrijeme je – očistiti ga od kamenca.

 

Najlakši i najefikasniji način za ovo je upravo uz upotrebu sirćeta!

 

Možete koristiti bilo koju vrstu sirćeta, bilo alkoholno, jabukovo ili vinsko sirće.

 

Sirće nastaje oksidacijom alkohola koji se nalazi u svim tečnostima dobijenim fermentacijom, a njegova aktivna komponenta – sirćetna kiselina zaslužna je za njegove „čudesne” moći. Upotreba sirćeta je vrlo šrioka i to iz više razloga. Prije svega, ono ne zagađuje okolinu i može da zamijeni mnogobrojne otrovne i jake hemikalije. Zatim, sirće je tečnost vrlo pristupačne cijene i svako ga ima u kući.

 

Pošto lako otapa kamenac, a nije štetno po zdravlje, sirće je idealan izbor za čišćenje svih površina na kojima se nahvatao kamenac.

 

Ono što je potrebno da uradite je sljedeće:

 

U električno kuvalo za vodu nalite sirće tako da prekrije cijelo metalno dno i dospite bar za još jedan prst. Možete sipati i cijelu šolju sirćeta jer ne može škoditi ni plastici ni metalnom dnu.

 

Ostavite da tako odstoji bar 15ak minuta. Za veće naslage kamenca, možete ostaviti da stoji i nekoliko sati.

 

Nakon ovoga, kuvalo dobro isperite vodom.

 

Postupak ponavljajte periodično (na svakih 10ak korišćenja) kako bi vam kuvalo što duže koristilo.

 

Savjeti


Sirće možete koristiti i za ukljanjanje kamenca i sa drugih površina.

 

Mrlje od kamenca na slavinama uklonićete ako ih uvijete u toalet-papir nakvašen sirćetom, preko slavina navučete plastičnu kesu i ostavite ih tako upakovane nekoliko sati. Zatim isperite.

 

Ako su vam se na odjeći pojavile fleke od znoja, lakše ćete ih ukloniti ako ih pokvasite mješavinom od jednog dijela sirćeta i pet dijelova vode, isperete, a zatim odjeću operete na uobičajen način.

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI