Foto/ Asocijacija 'Fatma' u akciji

Kenela Zuko, uz podršku Sebije Izetbegović: Tražim da se ukine diskriminacija žena pod hidžabom, ali i časnih sestara!

Hronika 01.02.19, 20:22h

Kenela Zuko, uz podršku Sebije Izetbegović: Tražim da se ukine diskriminacija žena pod hidžabom, ali i časnih sestara!
Podsjetila je da je Svjetski dan hidžaba u BiH prvi put obilježen 2016. godine s ciljem rušenja predrasuda, kao i informiranje javnosti o korijenima i razlozima nošenja hidžaba



Žene pod hidžabom treba da uživati prava kao i sve druge žene u Bosni i Hercegovini i zbog toga se ne smiju susretati sa bilo kakvim problemima, poručeno je s večerašnje tribine koja je održana u Sarajevu, u povodu Svjetskog dana hidžaba. 

 

Tribinu pod nazivom ''Hidžab kao simbol slobode i istinske ljepote'' organizirala je Asocijacija ''Fatma'' SDA BiH, a predsjednica te asocijacije Kenela Zuko kazala je u uvodnom govoru da se žene pod hidžabom susreću sa brojnim problemima. 

 

kenela-zuko

 

- Ja sam kao zastupnica u prošlom mandatu podnijela inicijativu da se ukine odluka VSTV-a, o diskriminaciji žena pod hidžabom, ali i časnih sestara koje dolaze u pravosudne institucije - podsjetila je Zuko. 

 

Također, istaknula je da žene pod hidžabom, u policijskim strukturama, nemaju pravo napredovanja, ali ni žene u Oružanim snagama. 

 

Najavila je da će se Asocijacija ''Fatma'' nastaviti baviti osnaživanjem uloge žena. 

 

zene-pod-hidzabom

 

Podsjetila je da je Svjetski dan hidžaba u BiH prvi put obilježen 2016. godine s ciljem rušenja predrasuda, kao i informiranje javnosti o korijenima i razlozima nošenja hidžaba. 

 

Predavačica Emina Babić je kazala da BiH treba biti ponosna na svoje žene pod hidžabom te dati im podršku. Navela je da žene pod hidžabom nisu ograničene, kao što se smatra u društvu te da je to njihov izbor koji treba poštovati. 

 

- Ja ne želim da imam prepreke zato što sam pod hidžabom, i očekujem razumijevanje od svakoga. Hidžab me čini sretnijom, to se ne smije mijenjati - rekla je Babić. 

 

kenela-zuko-zene-pod-hidzabom

 

Svjetski dan hidžaba obilježava se 1. februara. Prvi put je obilježen 2013. godine i to na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka koja je ovim prijedlogom željela potaknuti nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i dožive to iskustvo. 

 

Akcija je organizovana u cilju otklanjanja barijera i radi boljeg razumijevanja i rušenja predrasuda, kao i kontraverzi koje se vežu za hidžab, koji je prvenstveno izbor muslimanki. Ovaj događaj želi da razvije svijest o hidžabu kao islamskom ženskom pravu i da osvijesti javnost o korijenima i razlozima nošenja hidžaba.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI