Kantonalni sud u Sarajevu

Potvrđena optužnica protiv 32 osobe i četiri firme u predmetu 'Zadruga': Ovo su njihova imena...

Hronika 01.02.19, 12:07h

Potvrđena optužnica protiv 32 osobe i četiri firme u predmetu 'Zadruga': Ovo su njihova imena...
Prema navodima optužnice, Enisa i Sanel Đalić, inače vlasnici Agencija za posredovanje pri zapošljavanju “Eslider” i “Leading” su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora sa više stotina firmi “oprala” oko 50 miliona maraka

 

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva u predmetu “Zadruga” protiv 32 osobe i četiri firme.

 

Zbog krivičnih djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i pranje novca optuženi su: Enisa Đalić, Sanel Đalić, Agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Leading” i “Eslider”, posrednici Husein Borišić, Hasan Lojo, Amela Lojo, Šaćir Suljić, Alija Prašović, Srđan Badrov, Ibrahim Karavdić, Samira Kušljugić, te Selver Geko i njegova firma “Anadi” i Adnan Karahasan i firma “Simp-company” koje su obavljale knjigovodstvene poslove za agencije. Adnan Karahasan je optužen i kao odgovorna osoba firme “Hromadžić-company”.

 

Za zloupotrebu položaja ili ovlasti optuženi su: Milan Bralović i Maja Bralović-Smith kao odgovorne osobe fime “Mibral”, Saliha Dervišević i Fahrudin Dervišević kao odgovorne osobe OD “Obnova”, Hadis Kustura i Ali Kadrić kao odgovorne osobe firme “MHS”, Nihad Bilić kao odgovorna osoba firme “Best&Team”, Alija Velagić kao odgovorna osoba firme “Social net”, Gabrijel Delić kao odgovorna osoba firme “Deling”, Senad Biberović kao odgovorna osoba firme “Elmax-inžinjering”, Omar Lačević odgovorna osoba firme “Sikra Security”, Alija Gadžo i Ejub Fako kao odgovorne osobe firme “Ans Drive”, Hajrudin Vlajčić kao odgovorna osoba “GPD “Drina”, Dubravka Vukadin kao odgovorna osoba firme “Infosoft”, Zijad Okanović i Melika Nezirovac kao odgovorne osobe Udruženja vjeroučitelja Sarajevo, Danijel Burazorović kao odgovorna osoba firme “H&T Tehnika” i Azra Fajić kao odogovorna osoba “PRO.MED.CS.a.s.

 

Prema navodima optužnice, Enisa i Sanel Đalić, inače vlasnici Agencija za posredovanje pri zapošljavanju “Eslider” i “Leading” su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora sa više stotina firmi “oprala” oko 50 miliona maraka.

 

Đalići su sklapali ugovore sa firmama o angažmanu studenata i đaka na osnovu kojih su firme na račun ove dvije agencije prebacivale novac, a da pritom niko od studenata i đaka nije bio stvarno angažiran.

 

Novac uplaćen na račun agencija, Đalići su podizali u gotovini te procenat oko deset posto zadržavali za sebe, a ostatak vraćali odgovornim osobama firmi.

 

Optužnica sadrži više od 3.500 stranica. Predloženo je nekoliko hiljada materijalnih dokaza, a planirano je saslušanje 571 svjedoka i pet vještaka.

 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Poreznom upravom Federacije BiH i finansijsko-obavještajnim Odjelom Državne agencije za istrage i zaštitu.

 

Istraga protiv ostalih osumnjičenih u predmetu “Zadruga” se nastavlja, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI