Izdato narandžasto upozorenje građanima

Pripremite se - u cijeloj BiH od danas olujni udari vjetra: Evo šta trebate provjeriti!

Hronika 01.02.19, 09:05h

Pripremite se - u cijeloj BiH od danas olujni udari vjetra: Evo šta trebate provjeriti!
Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, na području Kantona Sarajevo danas i naredna dva dana očekuje se jak vjetar južnog smjera sa olujnim udarima, čija će brzina biti od 65 do 75 km/h

 

Na području cijele Bosne i Hercegovine danas se očekuje jak vjetar južnog smjera s olujnim udarima brzine 50 do 65 km/h, lokalno od 65 do 75 km/h.

 

Stoga je Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao narandžasto upozorenje građanima BiH, sa prognozom da se olujni udari juga očekuju od 1. do 3. februara.

 

Kantonalna uprava civilne zaštite Sarajevo upozorava sve pravne subjekte i fizičke osoba da u skladu sa nadležnostima i obavezama poduzmu neophodne mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra.

 

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, na području Kantona Sarajevo danas i naredna dva dana očekuje se jak vjetar južnog smjera sa olujnim udarima, čija će brzina biti od 65 do 75 km/h.

 

Posebno se apeluje na pravne subjekte koji izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi usljed jakog vjetra mogli pasti sa krovova i drugih mjesta na objektima, kao i građevinskih skela i tako ugroziti sigurnost prolaznika, prenosi Press služba KS.

 

Također se apeluje na građane da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli ugroziti nečiju sigurnost, kao i da ne parkiraju vozila u blizini velikih stabala.

 

Općinske službe civilne zaštite trebaju staviti svoje snage zaštite i spašavanja u pripravnost, kako bi bile spremne reagovati na najavljene jake udare vjetra, u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama i po planovima zaštite i spašavanja.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI