Sebija Izetbegović skromno pojasnila

Da se EYOF dešavao 2016. godine, kada sam preuzela KCUS, ne bismo mogli biti zdravstvena podrška

Hronika 30.01.19, 14:22h

Da se EYOF dešavao 2016. godine, kada sam preuzela KCUS, ne bismo mogli biti zdravstvena podrška
Generalna direktorica KCUS, prof.dr. Sebija Izetbegović ističe da je ova Ustanova u potpunosti spremna odgovoriti zahtjevima eventualnog zbrinjavanja i liječenja velikog broja učesnika i posjetilaca tokom održavanja Evropskog omladinskog omlimpijskog festivala

 

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ponosni je partner najvećeg sportskog događaja za mlade, Evropskog omladinskog  olimpijskog festivala – EYOF,  koji će se održati u periodu od 09. do 16.februara 2019.godine, saopšteno je iz KCUS-a. 


Za potrebe održavanja ovog događaja u pripravnosti će biti pojačani timovi ljekara na KCUS, posebno na hirurškim klinikama na kojima se zbrinjavaju lomovi i sportske povrede. 
Direktor Hirurške discipline KCUS, prof.dr. Dželaludin Junuzović ističe da je Klinika ugentne medicine potpuno opremljena svim potrebnim lijekovima i opremom, te stručnim timovima ljekara i medicinskog osoblja.


- EYOF je veliki događaj i za očekivati je da postoji mogućnost povreda učesnika i posjetioca. Internistički i Hirurški odjeli Klinike urgentne medicine, na koju se prvobitno dovoze povrijeđeni, biće u pripravnosti i raditi u pojačanim kapacitetima. Naše operacione sale sa timovima ljekara za intervenciju u slučaju težih povreda, također su poptuno spremne – kazao je prof.dr.Junuzović. 

 

kcus-eyof1


U KCUS je urađen i plan reorganizacije rada svih Klinika u vrijeme održavanja EYOF-a. Osim što su pojačani timovi ljekara i medicinskog osoblja, u okviru pripremnih aktivnosti određen je i poseban protokol rada, kako ne bi ispaštali redovni pacijenti, te kako bi se normalno odvijale sve dnevne aktivnosti. 


Generalna direktorica KCUS, prof.dr. Sebija Izetbegović ističe da je ova Ustanova u potpunosti spremna odgovoriti zahtjevima eventualnog zbrinjavanja i liječenja velikog broja učesnika i posjetilaca tokom održavanja Evropskog omladinskog omlimpijskog festivala. 


- Ponosni smo što smo partneri u održavanju najvećeg zimskog sportskog događaja nakon Olimpijade održane 1984. godine u Sarajevu. Da se ovo dešavalo 2016.godine, kada sam preuzela KCUS, ne bismo mogli prihvatiti da budemo zdravstvena podrška EYOF-a, jer tada nismo zatekli ni najosnovnije materijale za rad u KCUS. Zahvaljujući predanom radu u protekle tri godine, nabavci nove dijagnostičke i terapijske opreme, renoviranju pojedinih klinika i kompletnoj reorganizaciji rada, spremni smo odgovoriti najvišim zahtjevima predstojećeg Festivala. Zimski sportovi sa sobom nose i određeni stepen povećano rizika od povreda. KCUS će u periodu održavanja EYOF-a normalno raditi i sa redovnim bolesnicima. Dokazali smo da smo  ustanova od povjerenja, u kojoj rade izrazito stručni ljekari i medicinsko osoblje, zbog čega i jesmo zdravstvena podrška svim velikim događajima u BIH. Učesnicima želim puno sreće  i da iz Sarajeva ponesu samo najljepše uspomene. Naravno, moji favoriti za  osvajanje medalja su mladi bh.sportisti kojima želim što više osvojenih medalja na predstojećim takmičenjima – izjavila je prof.dr. Izetbegović. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI