Obezbijeđena sredstva

Zdravstveno osiguranje za trudnice i porodilje bit će finansirano iz budžeta KS

Front 30.01.19, 11:59h

Zdravstveno osiguranje za trudnice i porodilje bit će finansirano iz budžeta KS
Ova mjera je i uključena u koalicioni sporazum vladajuće šestorke u Kantonu Sarajevo

 

Još od 2009. godine postoji zakonska obaveza da se iz budžeta kantona i/ili opština obezbijede sredstva za zdravstveno osiguranje trudnica i porodilja koje nisu osigurane po drugom osnovu. Ove godine ta obaveza će prvi put biti ispoštovana, kažu iz Naše stranke.

 

U budžetu su obezbijeđena sredstva u iznosu od 100.000 KM a trudnice i porodilje će za vrijeme trajanja zdravstvenog osiguranja crpiti sva prava garantovana Zakonom o zdravstvenom osiguranju, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i drugim propisima.

 

- Korisnice će ovo svoje pravo ostvarivati tokom cijele trudnoće i šest mjeseci nakon poroda. Ono što slijedi jest regulisanje procedura za ostvarivanje ovog prava. Iz Naše stranke ćemo insistirati da Vlada i resorno ministarstvo pripreme ovaj materijal, koji se odnosi na spomenute procedure, i dostave ga za razmatranje i usvajanje već na narednu sjednicu Skupštine - kaže Neira Dizdarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

 

Amela Kuskunović iz Zdravstvenog savjeta Naše stranke kaže da je ovo jedna od stvari na kojima je Naša stranka tokom kampanje insistirala te se za prava trudnica i porodilja zalaže na svim nivoima vlasti.

 

Ova mjera je i uključena u koalicioni sporazum vladajuće šestorke u Kantonu Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI