opasnost i od lavina

Nove snježne padavine usporavaju saobraćaj na bh putevima: Doznajte na kojim dionicama je kritično

Hronika 29.01.19, 19:50h

Nove snježne padavine usporavaju saobraćaj na bh putevima: Doznajte na kojim dionicama je kritično
Preporučuje se maksimalno oprezna vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te se apeluje na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme

 

Na magistralnom putu M-15 Glamoč-Mlinište zbog ugaženog snijega na kolovozu, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.   

 

U jugozapadnim krajevima, kao i ponegdje u centralnim i zapadnim, trenutno intenzivno pada snijeg, pa se upozorava na puteve od Livna prema Bosanskom Grahovu i Glamoču, kao i na puteve Bosansko Grahovo-Drvar-Bosanski Petrovac, Bihać-Bosanski Petrovac, Sanski Most-Vrhpolje, Šuica-Kupres-Bugojno i Travnik-Donji Vakuf, gdje je za teretna vozila obavezno korištenje lanaca. Usporeno se zbog snijega saobraća i na putevima prema graničnim prijelazima Prisika i Kamensko, dok snijega na kolovozu ima i na putevima: Prijedor-Banja Luka, Konjic-Tarčin i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje.  

 

Preporučuje se maksimalno oprezna vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te se apeluje na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.  

 

Na ostalim putevima u našoj zemlji saobraća se po mokrom kolovozu, uz povećanu opasnost od odrona, kao i od obrušavanja snježnih lavina.   

 

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane ili ograničenja saobraćaja za pojedine vrste vozila. Policija će pojačati kontrole i isključivati iz saobraćaja vozila bez zimske opreme i preduzimati druge mjere u cilju stvaranja preduvjeta za sigurno saobraćanje.  

 

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.  

 

Zbog nestabilnosti mosta na GP Brčko-Gunja, obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse.  Na GP Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj. Na ostalim graničnim prijelazima ne čeka se duže od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI