tvrdi da to 'ponižava zastupnike'

Pecikoza: Neprirodno je da zastupnici sami sebi ukidaju paušal... Kome ćete pomoći s tim milionom KM?

Front 23.01.19, 16:19h

Pecikoza: Neprirodno je da zastupnici sami sebi ukidaju paušal... Kome ćete pomoći s tim milionom KM?
Na ovakav prijedlog zakona reagovao je i zastupnik NBL-a Fahrudin Pecikoza, koji se usprotivio ukidanju paušala

 

Na sjednici Skupštine KS-a danas je održana rasprava o predloženom Zakonu o plaćama i naknadama kojim se predviđa ukidanje mjesečnog paušala od 560 KM zastupnicima, kojeg su dobijali pored plaće - piše Oslobodjenje


Zastupnika SDP-a Damira Nikšića zanimalo je kolika će biti ušteda nakon ukidanja paušala profesionalnim zastupnicima i na šta će taj novac biti usmjeren, na šta je ministrica pravde i uprave Lejla Brčić odgovorila da će ušteda, prema procjenama, biti milion KM i to u periodu za kompletan mandat Vlade Kantona Sarajevo, koji traje četiri godine.

 

Na ovakav prijedlog zakona reagovao je i zastupnik NBL-a Fahrudin Pecikoza, koji se usprotivio ukidanju paušala.

 

- Pitao bih da li je čestito da zastupnici glasaju da sami sebi ukinu dio prihoda. Neprirodno mi je da parlament sam sebe kažnjava ukidanjem paušala. Ovo su samo kozmetičke promjene koje neće donijeti neke promjene. Tražite da sami sebi ukinemo prihode, to nije u ljudskoj prirodi, svako želi da bude pošteno plaćen za posao koji obavlja, naveo je Pecikoza.

 

On je kazao da je ovo populistička mjera koja ponižava zastupnike.

 

- S tim milionom KM ne znam kome ćete pomoći i kome to donosi dobitak. Ne vjerujem da će neko glasati da sebi smanji primanja. Nemojte praviti cirkus od ovog parlamenta, dodao je on.

 

Zastupnik SDA Aljoša Čampara je kazao da će podržati ukidanje paušala, ali uz uslov da i plaća ministrima bude umanjena i to za iznos od jedne osnovice od 315 KM, jer je kako je naglasio ministrima povećana osnovica za obračun plaće. Njegov stranački kolega Mirza Čelik dodao je da će bez paušala zastupnici primati platu od 2.457 KM, a ministri 2.835 KM. Predložio je da se novac od paušala usmjeri u Roditeljsku kuću.

 

Zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija istaknula je da je ovo veliki pomak i pozitivan primjer kako se izabrani zvaničnici trebaju odnositi prema onima koji su ih birali.

 

- Na svom primjeru ćemo pokazati koliko smo odgovorni prema građanima, jer su nas oni birali, kazala je Bešlija.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI