Aleksandar Stanković o emisiji koja je podigla buru u BiH

Ne znam da li mi je Komšić zamjerio, ali sportski je to podnio! Intimna je stvar da li bih želio da je BiH građanska

Mediji 23.01.19, 09:58h

Ne znam da li mi je Komšić zamjerio, ali sportski je to podnio! Intimna je stvar da li bih želio da je BiH građanska
Da li bih ja želio da je BiH građanska država ili ne, to je moja intimna stvar. Ali ono o čemu sam razgovarao s Komšićem je ono što je trenutno na trpezi i pretpostavljam da bi ga svaki novinar kojeg interesira Željko Komšić i ono što se dešava u BiH pitao, kaže Stanković

 

Izvor: Interview.ba

Razgovarala: Dženana Alađuz

 

Posljednja emisija Nedjeljom u 2 (HRT) urednika Aleksandra Stankovića dana 20.1.2019. u kojoj mu je sugovornik bio Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, izazvala je salvu kritika bh. javnosti ali i hrvatskih novinara poput Drage Pilsela koji je napisao “Kao novinar osjećam se pozvan i dužan ispričati, vjerujem i u ime mnogih naših čitateljica i čitatelja koji su pratili jučerašnje izdanje HTV-ove emisije 'Nedjeljom u dva', članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodinu Željku Komšiću zbog nekorektnosti i neuljudnosti mog kolege Aleksandra Stankovića.”

 

Za interview.ba sam Stanković govori šta danas misli o pomenutoj emisiji, da li je pogriješio u pristupu i kako su se rastali on i Komšić.
 

- Pokušavam argumentirano razgovarati sa svakim gostom, tako je bilo i ovaj put s Komšićem. Razgovarao sam o javnim stvarima s Komšićem o politici, o tome je li on legitiman član Predsjedništva BiH ili nije. On je to znao.

 

Prvi put vidim da se novinari ispričavaju u ime drugog novinara nekom političaru. Šta mislite šta stoji iza tog izvinjenja?

 

Ispričao se jedan, ovaj drugi nije - Gordan Duhaček nije, to se negdje zagubilo u prijevodu (smijeh). A što se tiče Pilsela ne znam stvarno, svatko radi ono što misli u životu da treba, ako je on mislio da se treba ispričavati, nek se ispriča šta da kažem? 

 

Jeste li pogledali poslije tu emisiju, da sami provjerite da li ste stvarno napali Komšića?

 

Nema nikakve potrebe za tim. Napravio sam više od 700 emisija od kojih je barem jedno 100 takvih. Ponekad pogriješim i to je činjenica, ali u ovom slučaju nisam ništa pogriješio. Pokušavam argumentirano razgovarati sa svakim gostom, tako je bilo i ovaj put s Komšićem. Nekad je emisija oštrija, nekad nije. U ovom dijelu se dogodilo da je bila, ali ništa privatno. Razgovarao sam o javnim stvarima s Komšićem o politici, o tome je li on legitiman član Predsjedništva BiH ili nije. On je to znao.

 

Kako ste se razišli vi i Komšić kada su ugašena svjetla, je li Vam on zamjerio?

 

Ne znam da li mi je zamjerio, ali pristojno smo se razišli. Čvrst stisak ruke je imao, čovjek je to mislim podnio sportski. Intimno nemam ništa protiv Komšića, čak smatram da ima i neke dobre karakteristike. Ali ovdje nismo razgovarali o njemu privatno, nego o njemu kao političaru.

 

Sjećam se Vaše emisije s Dodikom, ono čuveno ustajanje i vraćanje sa stolice, pa ova posljednja sa Komšićem…Da li su inače s našim političarima uzbudljivije emisije ili to samo nama u BiH djeluje tako?

 

Kako kad, u karijeri mislim da sam napravio 30-40 emisije s ljudima iz BiH. Nekad se s Dodikom dogodi da je tako, evo sad i sa Željkom, ali se trudim da uvijek ostanem novinar. Sve ono što mi se učini nelogično kad razgovaram s političarima, naravno da im postavim kao pitanje. Da li bih ja želio da je BiH građanska država ili ne, to je moja intimna stvar. Ali ono o čemu sam razgovarao s Komšićem je ono što je trenutno na trpezi i pretpostavljam da bi ga svaki novinar kojeg interesira Željko Komšić i ono što se dešava u BiH pitao.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI