u potrazi za dvojnicima

Na jednoj slici je djevojčica iz Beograda, a na drugoj dječak iz Sarajeva. Možete li da pogodite KO JE KO?

Kultura 22.01.19, 11:15h

Na jednoj slici je djevojčica iz Beograda, a na drugoj dječak iz Sarajeva. Možete li da pogodite KO JE KO?
Prošle godine posvetio se potrazi za dvojnicima sa prostora Balkana


Švajcarski umjetnik Olivije Suter, čiji se projekat „(Ne)prijatelji?“ bavi sličnostima između suprotstavljenih „klanova“, sproveo je svoju ideju i na našim prostorima- piše Blic


 
Pitanjem mogu li dvije osobe koje liče da budu neprijatelji pokušava da pronađe ljude sličnog izgleda među Palestincima i Izraelcima, istočnim i zapadnim Nijemcima, Jermenima i Turcima, muslimanima i hrišćanima...

 

Prošle godine posvetio se potrazi za dvojnicima sa prostora Balkana. Nakon oglasâ objavljenih u „Blicu“, pronašao je dvoje djece - Tinu i Sina.

 

- Prvo sam otišao u Sarajevo i pronašao bosanske muslimane koji su pristali da učestvuju u projektu, odnosno dozvolili da objavim njihove slike i probam da im pronađem dvojnike u Srbiji. Oglas u Srbiji nije nagovještavao koje nacionalnosti je osoba čiji se dvojnik traži, sve je izgledalo kao neko takmičenje. Dobio sam osam-devet prijedloga, među kojima je bila i Tina Lalić. Izgledala je slično kao Sin Kurt. Našli smo se svi ljetos u Beogradu, otišli kod frizera da im napravi istu frizuru i evo rezultata - kaže Olivije Suter za „Blic“, koji ekskluzivno u našem listu objavljuje slike dvojnika sa Balkana.

 

Oba djeteta rođena su 2009. i lijepo su se družila tokom snimanja. Tina živi u Beogradu, Sin u Sarajevu.

 
Olivije priznaje da njegov projekat ne nudi odgovor na gore pomenuto pitanje.

 

- Ne pretvaram se da znam odgovore niti donosim konačan sud. Samo želim da podstaknem ljude na preispitivanje. Kao rođeni Švajcarac imao sam sreće da čitavog života budem pošteđen konfikata koji se dešavaju širom svijeta. Međutim, od malena sam bio šokiran sukobima i pitao se kako ljudi koji žive jedni do drugih, jedni sa drugima, mogu da se ubijaju. U svom projektu pokušavam da zbližim ljude koji su bili ili su još uvek radzvojeni sukobima, ali se ne fokusiram na same užase rata. Probao sam i da pronađem sličnosti između Flamanaca i Valonaca u Belgiji, a mogao bih da zamislim sebe i kako pronalazim dvojnike među navijačima Reala i Barselone, odnosno Partizana i Crvene zvezde - poručuje Suter.

 

Projekat „Neprijatelji?“ vezan za Balkan podržala je Švajcarska ambasada u Beogradu.

 

Plemenito, ali zastrašujuće

 

Olivije Suter do sada je već realizovao nekoliko faza svog projekta „(Ne)prijatelji?“. U segmentu „Izrael - Palestina“ 2009. spojio je dva djeteta zapanjujućih sličnosti. Njihove slike su objavljene u visokotiražnim izraelskim dnevnim listovima. Projekat „Jermenija - Turska“ 2011. takođe je omogućio da se otkriju dva dječaka neverovatnih sličnosti, od kojih je jedan Jermenin, a drugi Turčin. Iako su pohvalili ideju i plemenitost projekta, roditelji malog Turčina - strahujući za ugled i bezbjednost svog sina - ipak su odbili da njegova slika bude objavljena. Isto tako, u projektu koji je rađen sa Valoncima i Flamancima 2010. jedan od dvojnika je odbio da učestvuje, a i pokušaj da se po sličnosti spoje Istočni i Zapadni Nijemci 2014. nije uspio.

 

"Želim da podstaknem ljude na preispitivanje", kaže umjetnik i ostavlja čitaocima "Blica" da sami zaključe koje dijete je Tina, a koje Sin.

 

(Blic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI